Osamnaest namjerno zapaljenih auta u zadnje četiri godine je trebinjska statistika. Osam slučajeva je rasvijetljeno. Posljednje izgorjelo vozilo je u vlasništvu novinarke Nataše Miljanović Zubac.

“Nemam ja strah pošto taj čip nemam ugrađen ali sam zabrinuta i ne osjećam se trenutno bezbjedno”, kaže Nataša Miljanović Zubac, novinar RTRS-a.

Policija je uradila sve što je u njihovoj moći kaže Miljanović Zubac i dodaju da se sve institucije moraju uključiti kako bi se stalo u kraj ovom problemu. Zaključuje da nije vrijeme za paniku i strah.

“Ja bih poručila naručiocu  i izvršiocima ovih dijela da pravda ako ih ne stigne ova stići će božija jer suzu i paniku mojih roditelja ja im nikada neću oprostiti”, dodaje Miljanović Zubac.

Izvršioci sve dobro pripreme priča ATV-u prvi čovjek policije. Paljevine se pretežno dešavaju u ranim jutanjim satima.

“Kad jednostavno su ljudi u dubokom snu, koristi tu situaciju, polijeva zapaljivom tečnosti, obično prednji dio vozila i ono se slijeva pod vozilo, koristeći takozvani fitilj i izaziva požar na vozilu, on bježi sa bocom sa kojom je došao”, izjavio je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Piromanima smo za vratom kažu ATV-u u policiji i dodaju da aktivno rade. Objašnjavaju da se ova djela lako izvrše, teško ih je otkriti jer vatra uništava tragove ali ne sve.

“Realizovanim aktivnostima prikupljeni su određeni tragovi odnosno dokazi, konkretni koji mogu poslužiti”, kazao je Velibor Vukoje, načelnik sektora Krim policije.

Gradski video nadzor mogao bi bolje poslužiti. U zadnje vrijeme brojne kamere su van funkcije. Nadzor je u vlasništvu grada, a koristi ga policija.

“Postoji problem servisiranja kamera tako da je sada u toku potpisivanje jednog sporazuma kojim će Policijska uprava preuzeti na sebe i taj dio posla i ja sam uvjeren da će nakon toga video nadzor funkconisati efikasnije”, kaže Dragoslav Banjak, predsjednik Foruma za bezbjednost.

Izgorjela vozila pretežno su u vlasništvu Trebinjaca koji su samo radili svoj posao i tek tako zasmetali nekome. Jedno lice je čak zapalilo pet vozila, pričaju u policiji.

Stanje bezbjednosti ocijenjuju dobro i obećavaju da će sve uraditi da tako i ostane.

Povećan je broj policajaca na ulicama Trebinja.

Izvor: ATV