Tužilaštvo BiH privelo je kraju istragu u predmetu „Transporter“, u kojem je prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je osumnjičen za promet narkotika, saznaje Avaz.

Prema informacijama Avaza, vrlo brzo će biti podignuta optužnica protiv najmanje 11 osoba koje su povezane sa švercom kokaina iz zemalja Evropske unije u BiH.

Riječ je o Cvijetićevoj narkogrupi koja je raskrinkana dešifriranjem aplikacije Skaj, a rješenjem Suda BiH privremeno im je blokirana i imovina veća od 10 miliona KM.

Osim Cvijetića, na optuženičkoj klupi naći će se i Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, ali i osobe iz policijskih struktura koje su im pomagale. Većina ih se brani sa slobode, iz kućnog pritvora. Tada su pohapšeni i Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić i Dragan Kresojević.

Optužnica će ići za najmanje 10 osoba

Ekskluzivno saznajemo da je Tužilaštvo prikupilo dokaze da je ova grupa za dvije godine, tačnije od 2019. do 2021., iz Holandije, preko Roterdama, u BiH uspjela prošvercati 50 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost dva miliona evra (četiri miliona maraka).

Cvijetiću je MUP RS ranije zaplijenio u jednoj banci u RS i sumu od 500.000 u raznim apoenima. Oduzeta su mu i dva skupocjena automobila.

Kuće, apartmani

Ova grupa, kako je utvrđeno, posjeduje luksuzne stanove, apartmane, kuće, kompanije, automobile, ali porijeklo novca, kako se sumnja, potiče upravo od šverca kokaina.

Utvrđeno je da su stanovi pojedincima kupovani u elitnim objektima u Sarajevu, ali i na Jahorini.

Povjerljivi dokumenti OBA

Kod Cvijetića su, podsjećamo, pronađeni i povjerljivi podaci OBA te je utvrđeno da je komunicirao s pripadnicima tajne službe u BiH.

Tužilaštvo o tome vodi posebnu istragu jer je riječ o dokumentima o pripadnicima krim-podzemlja s područja cijelog zapadnog Balkana, a koji su pronađeni kod Cvijetića prilikom pretresa.

Izvor: Srpskainfo