Tokom vrućina koje su najavljene za naredni period u Srpskoj najugroženiji su radnici koji rade na otvorenom, jer toplotni talas može ozbiljno uticati na njihovo zdravlje, zbog čega nadležni apeluju na poslodavce da uslove rada prilagode vremenskim prilikama.

Inspektoratu RS kažu da pitanje rada na otvorenom u Srpskoj nije zakonski precizno definisano. Pojasnili su da iz područja zaštite na radu nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom, u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, koje bi poslodavci trebalo da osiguraju u cilju zaštite zdravlja i bezbjednosti radnika. Problem jeste to, kako navode, što nije propisano ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebalo da obustave radove.

– S obzirom da u ljetnim mjesecima radnici koji obavljaju poslove na otvorenom, poput građevinarstva, rade u nepovoljnim uslovima, apelujemo na poslodavce da preraspodjelom radnog vremena zaštite one koji su izloženi suncu i visokim temperaturama – kazali su u Inspektoratu RS.

Olakšati rad u ekstremnim uslovima

Preporuke banjalučkog Doma zdravlja za ponašanje tokom vrućina:

– piti dovoljno tekućine

– tuširati se ili kupati u mlakoj vodi

– jesti češće male i što tečnije obroke

– izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 do 17 časova

– nositi laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala

– redovno koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom

– rashladiti prostor u kojem se boravi

– izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana

Dodali su da je Zakonom o radu definisana mogućnost da se, ako priroda i potrebe posla zahtijevaju, puno radno vrijeme na pojedinim radnim mjestima može preraspodijeliti.

Izvor: Srpskainfo