Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za produženje pritvora Daliboru Railiću, osumnjičenom za organizovani kriminal, povezanost sa neovlaštenim prometom droge na području Prijedora i okoline, kao i druga krivična djela, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića u martu.

Postupajući tužilac u predmetu “Veljko Ugrenović i drugi” zatražio je pritvor zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH sprovodi intenzivne radnje sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu s ciljem okončanja istrage protiv organizovane kriminalne grupe, koja obuhvata i osumnjičene za teška krivična djela sa područja Gradiške koji su još u bjekstvu ili se njihovo izručenje očekuje iz susjednih zemalja gdje se nalaze u pritvoru ili određenim mjerama zabrane.

U saopštenju se navodi da će uskoro biti održani sastanci sa predstavnicima pravosudnih i policijskih institucija u Republici Srpskoj radi dogovaranja daljih koraka u procesuiranju teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, što je krivično djelo za koje, prema važećem zakonodavstvu, može biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

Na danas održanom ročištu u Sudu BiH postupajući tužilac detaljno je obrazložio prijedlog za produženje pritvora.

Načelnik krim-policije Policijske uprave Prijedor Radenko Bašić ubijen je iz vatrenog oružja 21. marta kada je krenuo na posao.

Izvor: SRNA/Srpskainfo