Kristijan Šmit ponovo u Banjaluci i ponovo u PDP-u. Danas su ga ugostili Јelena Trivić i Aleksandar Zolak.

Iz SNSD-a upozoravaju – opozicija svojim djelovanjem daje legitimitet nelegalnom visokom predstavniku.

Јelena Trivić je izgubila kredibilitet i ona više nije ni narodni poslanik jer je uradila nešto protiv volje naroda Srpske i skupštinsih zaključaka – poruka je portparola SNSD-a Radovana Kovačevića.

Novi sastanak opozicionara sa Kristijanom Šmitom kojeg Republika Srpske ne priznaje za visokog predstavnika. Nakon Draška Stanivukovića, ugostila ga je Јelena Trivić.

Postavlja se pitanje, u kom svojstvu je dočekala njemačkog diplomatu?

– Možete ga zvati ovako ili onako, on će biti tu. Biće onoliko, i on i ne daj Bože sljedeći, dok se političke elite u BiH ne uozbilje – poručila je Trivićeva.

Ni ovu posjetu Banjaluci Šmit nije propustio, a da se nije sastao sa direktorom Agencije za lijekove Aleksandrom Zolakom.

Ujedno da mu se pohvali da je poništio odluku Narodne skupštine o lijekovima i medicinskoj opremi, zbog koje je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić zaradio američke sankcije.

Nakon srdačnog razgovora Šmit šalje poruku da agencija mora nastaviti da obavlja svoj posao kako je propisano zakonom.

– Svako se mora pri donošenju odluka rukovoditi principom da li to služi ljudima ili ne. Moje mišljenje je da oni ovdje dobro rade, da sebe i cijelu zemlju pripremaju u evropske integracije – rekao je Šmit.

Evropske integracije o kojima Šmit govori, a poslušno izvršava Zolak, je razvlašćivanje Republike Srpske, kažu u SNSD-u.

Sastankom sa Šmitom Јelena Trivić izgubila je kredibilitet, pogazila je Dejtonska prava Srpske i zaključke Narodne skupštine, kaže Kovačević.

– Kada bilo ko od narodnih poslanika uradi nešto što je protiv volje naroda, a volja naroda se izražava u Narodnoj skupštini, onda gubi i epitiet “narodni”. Ona više nije ni narodni poslanik, jer je uradila nešto protiv volje naroda Srpske i Zaključaka NSRS – izjavio je Kovačević.

Govoreći o tome da li je djelovala suprotno skupštinskim zaključcima i da li je opozicija Šmitu dala legitimitet koji osporavaju i Rusija i Kina, Trivićeva kaže:

– Јa nisam ta koja bio koga legalizuje ili ne. Ako hoćete neki dokument kojim je legalizovan to je Budžet institucija BiH – rekla je Trivićeva.

– Savjet ministara je glasao za Budžet u kojem se visoki predstavnik ne spominje. Kasnije je ministar finansija na prevaru, bez znanja srpskih ministara i predsjedavajućeg koji dolazi iz Srpske poslao u Predsjedništvo lažni Budžet u kojem je stajala tačka 26 gdje je pisalo na osnovu odluke visokog predstavnika. Mi smo to zaustavili. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je to zaustavio i tražio da se hitno izbriše i dok to nije izbrisano, dok na to nije natjerao i druga dva člana Predsjeništva, nije usvojen Budžet – istakao je Kovačević.

Partijski šef Јelene Trivić u sastanku ne vidi ništa sporno.

– Šmit je realnost, čovjek koji može razriješiti mnoge stvari u zemlji – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

A koliko se opozicija ne pridržava ranije izrečenih stavova svjedoče prošlogodišnje izjave njenih lidera.

Borenović, ali i Šarović na potpuno drugačiji način posmatrali su instituciju OHR-a i ulogu tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka koji je za razliku od Šmita imao saglasnost Savjeta bezbjednosti.

Pridružili su se osudama vladajuće koalicije kada je na kraju mandata nametnuo Zakon o negiranju genocida. Tada im je strani faktor bio destruktivan o pitanju stanja u BiH.

– Vraćanje “bonskih ovlašćenja” javlja se u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period – rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

– Ovo je vrlo štetan politički pokušaj nametanja zakonskih rješenja koji će dovesti do političkih haosa u ovoj zemlji – izjavio je Borenović.

Šta se promijenilo u međuvremenu? Kada je onaj kojeg šalje međunarodna zajednica postao rado viđen gost i sagovornik opoziciji?

– Možda je njima nelegalni visoki predstavnik ili neko iz međunarodne zajednice obećao da će biti jedini kandidati na izborima, pa možda zbog toga dolaze na te sastanke ili im je obećao drugu vrstu pomoći za njih, njihove političke partije ili njihove porodice – rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

U danu kada SDS predstavlja svog kandidata za inokosnu funkciju Šmit se odlučio za posjetu PDP-u.

Znači li to da je izabrao stranu i favorita u opozicionim redovima?

Odgovori na ova pitanja ostaju nepoznanica, budući da je Šmit nakon sastanka sa Trivićevom vješto zaobišao novinare, a ni ispred Agencije za lijekove nije bio raspoložen za priču.

Autor: RTRS