Politički analitičar Aleksandar Pavić smatra da je kršenje svih procedura u slučaju guranja “rezolucije o genocidu u Srebrenici” pred Generalnu skupštinu UN najbolji dokaz da BiH opstaje isključivo ne bezakonju i lažima.

Pavić je ukazao da je potez, iza kojeg stoje ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković i stalni predstavnik BiH pri UN Sven Alkalaj, na prvom mjestu potpuno nelegitiman.

– Ovo je najnovija uzurpacija u režiji političkog Sarajeva. To što su /lider SDA/ Bakir Izetbegović, Turkovićeva i njihovi pomagači uradili na svoju ruku, mimo Ustava i dejtonskog okvira, predstavlja još jedan čin urušavanja BiH iznutra – ocijenio je Pavić za Srnu.

Prema njegovim riječima, još gore je, ako je to uopšte moguće, ponašanje zapadnih država, koje svaku uzurpaciju Sarajeva prihvataju.

– One koji trube o vladavini prava i demokratiji za bezakonje nije briga, jer su prihvatili i prijedloge rezolucije o Srebrenici, ali i izjašnjavanje o sankcijama protiv Rusije, o čemu takođe nikada nije donesena odluka ni u Predsjedništvu, a ni u drugim nadležnim institucijama BiH – ukazao je Pavić.

On smatra da žmurenje stranaca na nezakonito i neustavno ponašanje političkog Sarajeva pokazuje da BiH, ovakva kakva je, ne može da opstane.

– Da bi uopšte opstala, BiH je potrebno ne samo bezakonje nego i laž. To se odnosi i na lažni mit o genocidu u Srebrenici, koga nije bilo. Sve to govori o kvalitetu države BiH. Ona mora da opstaje na laži i bezakonju, i to uz pomoć spoljnih upravitelja u vidu nelegitimnog visokog predstavnika i stranaca u Ustavnom sudu BiH – zaključio je Pavić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, “osuđuje genocid u Srebrenici”, jer o tome u BiH ne postoji konsenzus.

Prema pisanju medija, grupa “Bosanaca i Hercegovaca” i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom “Radna grupa za BiH” zatražila je od Generalne skupštine UN da donese rezoluciju kojom bi bilo osuđeno “negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH”.

Autor: SRNA/RTRS