Mjesna udruženja penzionera Donja Dragotinja i Brezičani organizovali su druženje svojih članova, ali i članova ostalih mjesnih udruženja na području Prijedora. Na druženju se okupilo oko 300 penzionera sa područja grada na Sani.

Predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Brezičani Nikola Kovačević kaže da su ovo i mjesno udruženje iz Donje Dragotinje prvi put domaćini druženja penzionera.

– Ostala mjesna udruženja su ovakva druženja već organizovala i mi smo odlučili da i mi organizujemo druženje i pozovemo sve koji su nas zvali – rekao je Kovačević.

Predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Donja Dragotinja Mihajlo Stakić kaže da je na ovo druženje došlo 130 penzionera iz ovog mjesta i Brezičana.

– Na druženju su i penzioneri iz Rakelića, Busnova, Trnopolja, Omarske i ostalih mjesta zato što oni nas zovu pa smo i mi pozvali njih – rekao je Stakić.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora Slobodan Brdar kaže da su pripadnici ove populacije zbog mjera usljed epidemije virusa korona skoro i zaboravili na zajednička druženja. Brdar je naveo da su na području grada Prijedora 23 mjesna udruženja penzionera, te da je u ovoj godini bilo oko šest druženja u kojima su učestvovali članovi 15 mjesnih udruženja.

– Ne bi mi mogli praktikovati ova druženja da nam nije Grada i gradske administracije, gradonačelnika i njegovih saradnika koji razumiju u potpunosti ovu populaciju. Oni su nama pri ruci, pomažu nam i ja ovom prilikom želim javnu zahvalnost da uputim gradskoj administraciji, jer ovo je ono što nam je ostalo u trećem dobu, da i pored malih penzija imamo volju za životom, imamo smisla za druženje, razmijenimo iskustva i ne tražimo puno –istakao je Brdar.

Druženju penzionera u Prijedoru prisustvovao je i predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović. On je rekao da su druženja prilika da penzioneri razmijene informacije i pripremaju strategiju o poboljšanju materijalnog standarda penzionera.

– Osnovna tema u razgovorima među penzionerima je materijalni položaj jer zaista moramo priznati da jedan veći broj penzionera ima male penzije koje su posljedica malog radnog staža i male uplate. Penzija je zarađeno pravo, nije socijalna kategorija, ali oni svi traže da se borimo za poboljšanje. Ove godine od prvog januara penzije su uvećane 14 procenata, na veliko zadovoljstvo penzionera, ali imajući u vidu da cijene i dalje  rastu očekujemo da idemo u razgovore sa Vladom RS i da tražimo da nam se tokom godine još jednom penzije povećaju da bi penzioneri mogli sastavljati kraj sa krajem –izjavio je Trifunović.

Iz Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje RS penziju primaju 272.000 penzionera, od čeg ih u Republici Srpskoj  živi 220.000. Više od pola su učesnici odbrambeno otadžbinskog rata.

U Udruženju penzionera Prijedor  je oko 13.800 članova, dok ih u Prijedoru ima oko 15.000.

Izvor: Srpskainfo