Očigledno da opozicija u Republici Srpskoj ne podnosi svoj račun za ono što je radila u ove četiri godine narodu Republike Srpske nego podnosi nekim međunarodnim diplomatama i ljudima koji se nelegalno i nelegitimno predstavljau ovdje u BiH, rekao je Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske povodom sastanka Kristijana Šmita sa opozicijom u Republici Srpskoj.

„Postoje neka međunarodna pravila o izboru visokog predstavnika u BiH koja nisu ispoštovana. Ako ta pravila budu ispoštovana, on će biti visoki predstavnik u BiH. Ta pravila nije pisala ni Srpska ni BiH, već neke moćne zemlje, neka te moćne zemlje poštuju vlastita pravila i izaberu Šmita ili nekog drugog diplomatu za visokog predstavnika“, reako je Šulić gostujući u emisji „Dosije“ ATV-a.

Stav SNSD-a oko OHR-a i visokog predstavnika je da je on nepotreban, poručio je Šulić i reako da se ta institucija treba ugasiti.

„Ta institucija treba da se ugasi i potpuno je promašena jer ono sve za šta je trebala biti nadležna u BiH nije ispunila, nego je upravo uradila suprotno. Još više je podijelila društvo i politiku, još više je produbila razdor ljudi koji žive u BiH, u potpunosti su promašili svoj zadatak i treba da odu što prije iz BiH“, istakao je Šulić.

On kaže da je za opoziciju Šmit očigledno visoki predstavnik i da oni svojim sastajanjem sa njim daju vjetar u leđa OHR-u i nelegalnom i nelegitimnom visokom predstavniku da on kaže da postoje političari i političke strukture u Republici Srpskoj koje su spremne da pogaze institucije Republike Srpske.

„Opozicija treba da zna da Šmit, niti bilo koji diplomata, ne može direktno učestvovati na izborima jer nisu državljani Republike Srpske, znači oni ne mogu računati na njihove glasove. Trebaju se okrenuti građanima Republike Srpske, da podnesu račun šta su to radili u ove četiri godine i šta planiraju raditi u naredne četiri godine kao nosioci određenih funkcija. Očigledno oni imaju drugu računicu i žele da sarađuju sa nelegitimnim izabranim predstavnicima međunarodne zajdnice radi ostvarivanja svojih ličnih interesa“, rekao je Šulić za ATV.

Kao izgovor za sastanke sa Šmitom, predstavnici opozicije se pravdaju time što su se s njim sastajali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije, Šulić kaže da opoziciji nekada odgovara da se predsjednik Srbije i patrijarh Porfirije miješaju u interese i događaje unutar Republike Srpske i BiH, a nekada im ne odgovara. Podsjeća da je PDP-ova Jelena Trivić kritikovala i SPC i Vučića.

Govoreći o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika na sporazum sa Velikom Britanijom, koji nije dobio podršku u Narodnoj skupštini, Šulić kaže da opozicija vidi Dodika kao metu te da pokušavaju doći do određenog političkog prostora gdje će ostavriri svoje lične interese i izmanipulistai određenu populaciju.

„To pokušavaju uraditi preko Milorada Dodika jer su i oni svjesni da je Dodik neprikosnoveni lider i da privlači pažnju i onih koji ga vole i onih koji ga ne vole. Mislim da se poslanici iz opozicije više raduju posebnim sjednicama jer će imati priliku da diskutuju sa Miloradodm Dodikom i da pokušaju doći na medijsko nebo i da preko toga dođu do određenih svojih birača. Oni posebne sjednice ne gledaju kao to da se zaštiti interes i narod Srpske nego gledaju to kao priliku da dobiju nove glasove na izborima“, rekao je Šulić.

Izvor: ATV