U organizaciji Astronomskog društva “Sirijus”, u Prijedoru su danas počeli “Dani astronomije” koji će trajati do 27. juna. Na platou ispred Gradske uprave, u vremenu od 10 do 12 časova, svi zainteresovani građani imaju priliku da posmatraju sunce kroz teleskop. Djecu je najviše zanimala oprema. U ovom društvu zadovoljni su odzivom najmlađih Prijedorčana za koje su organizovali malu školu astronomije. To im je i prilika da promovišu rad “Sirijusa” te da privuku nove članove. Jedan od njih je dvadesetogodišnji Miloš Savić.

“Odskora sam se pridružio ‘Sirijusu’. Odranije se pomalo bavim posmatranjem zvijezda, a imam i vlastiti teleskop. Međutim, htio sam to malo da podignem na ozbiljniji nivo, a prilika za to su edukacije i oprema kojima raspolaže ovo društvo”, rekao je Savić.

Prijedorski “Sirijus” osnovan je 2015. godine i trenutno imaju tridesetak članova. Raspolažu sa dva teleskopa – jedan su nabavili vlastitim sredstvima, a drugi uz pomoć Grada Prijedora.

“Organizujemo gledanje u sunce kroz teleskope i specijalne filtere koji to omogućuju. Mi smo astronomi amateri. Radimo to isključivo iz ljubavi prema astronomiji, gledamo nebo, organizujemo pokazne vježbe za građane koji inače nemaju priliku da se upoznaju sa profesionalnom astronomskom opremom”, rekao je Srđan Jovanović, sekretar Astronomskog društva “Sirijus”.

Nakon javnog posmatranja sunca, već početkom avgusta, u “Sirijusu” namjeravaju prirediti posmatranje noćnog neba. “Dani astronomije” organizovani su u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”.

Izvor: kozarski