Na Aerodromu “Urije” danas je održana manifestacija “Wings over Prijedor”, koja je okupila ljubitelje aeromodelarstva iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Šezdesetak učesnika i gostiju uživalo je u akrobatskim bravurama letjelica kojima su sa tla upravljale vješte ruke RC modelara. Nerijetko su nagrađivani oduševljenim aplauzima svojih kolega. Međunarodno druženje aeromodelara “Wings over Prijedor”, bilo je prilika za razmjenu iskustava, među ljudima povezanim istim hobijem. Manje upućeni pomislili bi da su u pitanju makete aviona i helikoptera, sve dok ih modelari ne bi vinuli u vazduh, kao potpuno funkcionalne letjelice. Neke su radile na elektronski pogon, neke na benzin, a poneke i na kerozin.

“Važno nam je druženje i modeli aviona, ne pravimo nikakve razlike. Želio bih zahvaliti domaćinima, jer sve je odlično organizovano, tako da svi zajedno uživamo”, rekao je Franc Vidović iz Slovenije.

Modelar s dugogodišnjim iskustvom je Miroslav Terzić iz Srbije.

“Modelarstvo kao hobi je interesantno. Avioni mogu da se podijele na one s motornim modelima, sa elektro-modelima, na akrobatske, te početničke modele, sve u zavisnosti ko je na kom nivou. Kreće se uvijek od manjih prema većim modelima. Na Aerodromu ‘Urije’ opazio sam par aviona vrhunske izrade, kojih se ne bi postidjeli ni na nekim ozbiljnim takmičenjima”, rekao je Terzić.

Među učesnicima današnjeg aeromitinga bio je i modelar iz Hrvatske, Tomislav Gržetić, inače profesionalni pilot i kapetan na komercijalnim letovima.

“Ovdje smo sa četiri zrakoplova, mahom jedrilica. Ima i mlaznjaka koje smo napravili u bojama kakve su bile letjelice u vrijeme Jugoslavije. Aeromodelarstvo je popularno u Evropi. Veliki korpus ljudi iz avijacije regrutuje se iz tog smjera, jer djeca kreću graditi kompleksne ili manje kompleksne avione, da bi kasnije to nastavili kroz životni poziv, pilotski ili inžinjerski”, rekao je Gržetić.

Aeromodelari družili su se, proteklih pet godina, u Banjaluci na Sportskom aerodromu “Zalužani”, a sada po prvi put u Prijedoru, u organizaciji Modelarske sekcije Aerokluba “Prijedor”.

“Povezuje nas ljubav prema aeromodelarstvu, pošto se mali krug bavi tim specifičnim hobijem. Mi smo dosta zatvoreno tržište ovdje u BiH, tako da koristimo svaku priliku da se družimo i razmjenjujemo iskustva”, poručio je Boris Kojić, rukovodilac Modelarske sekcije. On je najavio Malu školu modelarstva koja će početi naredne sedmice, a imaće 15 polaznika. Aeromiting “Wings over Prijedor”, jedna je od tri manifestacije ovog tipa koje se ove godine održavaju na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvor: kozarski