Na sarajevskom Trgu Susan Sontag sinoć je održan performans, koji je zaprepastio prisutne građane, s obzirom na to da je u jednom trenutku obnaženi muškarac prošetao trgom.

Riječ je o projektu “East is best” koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.

Ovaj događaj je uzburkao društvene mreže i uznemirio prolaznike s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvodili performans skoro potpuno goli.

U jednom momentu glumac je i sišao s bine te prošetao trgom, a žena ga je vratila na binu.

Upravo to je uznemirilo prolaznike, s obzirom na to da glumac na sebi nije imao ništa obučeno i reagovala je i policija koja je sve prekinula.

„Utvrđuju se sve okolnosti i biće preduzete zakonom propisane mjere protiv organizatora, ali i učesnika“, rekli su iz MUP Kantona Sarajevo.

Ističu kako ova aktivnost nije najavljena kao javni skup, što je protivno Zakonu o javnom okupljanju KS.

Osim što aktivnost nije najavljena, ona je i nezakonita s obzirom na to da golotinja na javnom mjestu spada u prekršaj protiv javnog reda i mira, i kažnjiv je od 200 do 600 KM. Iz policije navode da će adekvatno biti kažnjeni i sami umjetnici, ali i organizatori, prenosi Kliks.

Mnogi su događaj povezali i sa trećom povorkom ponosa u BiH koja je održana juče u Sarajevu, međutim iz organizacije Povorke nisu najavili ovaj događaj kao dio ovogodišnje parade.

Performans naziva “Together” je organizovan kao drugi dio internacionalnog Art Festivala Zvrk.

Iako je najavljen i kao dio programa “Kultura na ulice”, iz NPS ističu kako oni nisu organizovali ovaj umjetnički događaj i da nije dio njihove produkcije.

Organizatorka “golog” performansa se izvinila

Umjetnička direktorica Internacionalnog Art Festivala “Zvrk” Jasmina Prolić oglasila se danas povodom jučerašnjeg performansa na Trgu Susan Sontag u Sarajevu koji je zaprepastio prisutne građane, s obzirom na to da je obnaženi muškarac hodao trgom.

U svom saopštenju je navela da kao umjetnička direktorica Internacionalnog Art Festivala “Zvrk”, kao i u ime cijele organizacije istoimenog udruženja, želi javno i duboko da se izvini svim građnkama i građanima Sarajeva.

“Želim se izviniti za uznemirenje i pometnju koje je današnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a, višestruko nagrađivani performans ‘Together’, renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove zivote”, kazala je Prolić.

Dodala je da se ovaj performans izvodi na ulicama širom Slovenije i drugih država Evrope.

“Znajući to, kao i na osnovu renomea aktera pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg”, dodala je ona.

Na kraju je rekla da je jedina namjera ovog festivala i performansa samo jedna velika posveta zajedničkom životu i ljubavi.

“Performans nije bio ni u kakvoj vezi sa Bh. povorkom ponosa niti je bio organizovan od strane Narodnog pozorišta kao ni dio njihove produkcije. Realizacija ovog performansa u Sarajevu je omogućena zahvaljujući fondu Evropske unije ‘Performe Evrope’, poručila je Prolić.

Izvor: klix.ba