Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je danas da se SNSD i njegovi predstavnici u parlamentu BiH ponašaju odgovorno kada je riječ o inicijativama za sniženje nameta na gorivo.

“SNSD ne opstruiše donošenje zakona, ali je evidentno da opozicioni poslanici u predizborno vrijeme pokreću ove inicijative”, rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da je SNSD za ukidanje akciza, ali tek kad bude sigurno da će to dovesti do sniženja cijena na gorivo i postići efekat na privredu i građane.

“Šta ako ne dođe do smanjenja, šta smo onda uradili”, rekla je Bursaćeva i dodala da je problematično privremeno uvođenje mjera.

Navodeći da će predstavnici ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH ispoštovati odluku Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa smanjenjem akciza, ona je konstatovala da je globalna situacija takva da niko ne može da pretpostavi kakvo će biti stanje na tržištu naftom.

“SNSD se namjerava i dalje odgovorno ponašati prema javnim finansijama, da održimo stabilnost finansijskog sistema”, rekla je Bursaćeva i podsjetila da Vlada Republike Srpske interveniše direktno prema privredi i građanima gdje je to potrebno.

Poslanici PDP-a Branislav Borenović i SDP-a Saša Magazinović zatražili su da Predstavnički dom danas uputi apel Domu naroda Parlamentarne skupštine da hitno i bez odgađanja usvoji izmjene Zakona o akcizama kojima se predviđa šestomjesečna suspenzija akciza na gorivo.

Oni podsjećaju da je Predstavnički dom ovu izmjenu zakona usvojio još 9. marta i navode da bi rezultat suspenzije akciza bilo jeftinije gorivo na benzinskim pumpama do pola KM.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić traži da se u dnevni red uvrsti i inicijativa da Savjet ministara u što kraćem vremenu privremeno suspenduje carinske stope na gorivo.

Prema Zvizdićevim riječima, primjena odluke o suspenziji carinskih stopa mogla bi početi već od jula, što bi za posljedicu imalo sniženje cijena goriva, a potom i namirnica.

Nijedan od ova dva prijedloga dopune dnevnog reda nije usvojen jer nije bilo entitetske većine, te će se o njima naknadno izjasniti Kolegijum Predstavničkog doma.

Autor: SRNA/ATV