Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da FBiH nema nijedan opravdan razlog da opstruiše izgradnju novog gasovoda u Republici Srpskoj, koji ide od Rače, na granici između BiH i Srbije, prema Banjaluci.

– Riječ je o gasovodu koji ide ispod Drine i potrebno je da dobijemo saglasnost iz Federacije BiH za njegov prolazak preko granične linije. Izgradnja novog gasovoda ekonomski je opravdana i korisna za svakog Srbina, Bošnjaka, Hrvata i sve ljude iz cijele BiH – poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da je riječ o projektu koji doprinosi dugoročnoj energetskoj bezbjednosti i stabilnosti u Republici Srpskoj i cijeloj BiH.

Košarac je istakao da su institucije Republike Srpske završile svoj dio posla i izradile mapu puta za ovaj projekat, od kojeg će koristi imati svi građani u Republici Srpskoj i FBiH.

– Zato insistiram i ponovo apelujem na nadležne institucije u Federaciji BiH da u najkraćem roku dostave potrebna mišljenja kako bismo mogli krenuti u realizaciju – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, nelogično je i potpuno neprihvatljivo da FBiH iz politikantskih razloga zaustavlja energetske projekte u Republici Srpskoj.

– Republika Srpska nikada nije osporavala razvoj i realizaciju energetskih projekata Federaciji BiH i naše apsolutno pravo je da insistiramo na istom tretmanu. Јednako tako, naše apsolutno pravo je i da uzvratimo recipročnom mjerom, ukoliko i dalje političke strukture iz Federacije BiH budu blokirale izgradnju novog gasovoda u Srpskoj – naglasio je Košarac.

On je posebno istakao da predstavnici Republike Srpske u institucijama na nivou BiH vode računa i brinu za svakog čovjeka kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH.

– Najbolji primjer takvog odnosa su aktivnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u nedavnom susretu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio najpovoljnije cijene gasa i za Republiku Srpsku i za Federaciju. Zahvaljujući Dodiku, i Banjalučani i Sarajlije će naredni period i predstojeću zimu dočekati sa jeftinijim cijenama gasa – zaključio je Košarac.

Autor: SRNA/RTRS