Prijedor po sedmi put učestvuje u velikom, ove godine desetom jubilarnom, projektu ” Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” u okviru kojeg je u Prijedor preksinoć stiglo 46 učenika iz Leposavića , Sičanice i Leške.

NJima su domaćini učenici Osnovne škole ” Dositej Obradović”.
Danas je Gradska uprava za sve njih organizovala prijem u sali Kina ” Kozara” što je jedna od niza aktivnosti koja je predviđena do 2.jula do kada će djeca boraviti u našem gradu.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je tim povodom novinarima da je dolazak djece sa Kosova simbolična stvar, ali da je simbolika danas jako važna.

“Pokazujući da se nismo odrekli njih, pokazujemo da se nismo odrekli sebe. I šta god ko mislio, Kosovo i Metohija su kolijevka srpske i duhovnosti i državnosti”, rekao je Kovačević.

Nastavnik istorije iz Leposavića Lazar Vuković rekao je da je ovo veliko iskustvo za djecu u kulturnom, obrazovnom i vaspitnom smislu.

“Važno je da sklapaju prijteljstva, nadam se dugoročna. Znamo svi da smo omeđeni nekim prelazima i važno je da se djeca druže”, dodao je Vuković.

Direktorica Osnovne škole “Dositej Obradović” Prijedor Gina Gruban potvrdila je da su u subotu veče djeca sa Kosova i Metohije u Prijedoru dočekana uz gromki aplauz, da je stiglo 46 djece iz tri škole – Lešak, Sočanica i Leposavić, te da su neke porodice primale i po dvoje djece.

“U četvrtak će naša škola da se zbratimi sa školom `Vuk Karadžić` iz Sočanice. Spremili smo jednu povelju o saradnji i prigodan program”, dodala je Grubanova.
U ovom projektu u Republici Srpskoj do sada je u 35 lokalnih zajednica proteklih godina boravilo preko 5 000 srpske djece sa Kosmeta.
Grad Prijedor i naše škole nalaze se među 147 osnovnih i srednjih škola Republike Srpske koji su podržali izgradnju Dnevnog centra “Podrži me-9.januar” u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice.

Izvor: prijedorgrad