Na današnjoj sjednici Federalnog Parlamenta, Fadil Novalić, premijer FBiH, govorio je o cijenama goriva u Bosni i Hercegovini.

U svom izlaganju uporedio je cijene u Hrvatskoj, koja je prije nekoliko dana uvela zabranu povećanja cijena goriva na benzinskim pumpama izuzev na auto-putevima, i u BiH.

“Jutros je u Hrvatskoj gorivo, benzin 95 4.06 KM, a kod nas je prosječna cijena 3,52 KM. 3.71 KM je dizel, a danas je u Hrvatskoj 4.30 KM. Toliko o ograničenju cijena, i ja bih je ograničio na 4.30 KM kao što je ograničio Plenković. Mi bismo stvarno prošli loše”, rekao je Novalić u izlaganju, prenosi “Radiosarajevo.ba“.

Video Novalićevog govora objavila je poslanica Naše stranke Sabina Ćudić.

“Premijer Novalić nas je na sjednici parlamenta upravo ukorio i objasnio kako je gorivo u FBiH, zapravo, jeftino. Dodao je da je svojevremeno, po farmerke odlazio u Trst, te da se ne želi vratiti u ta vremena”, napisala je Ćudić.

Da sve bude jošzanimljivije Novalić je iznio netačne podatke.

Naime, prema podacima Hrvatskog auto-moto kluba (HAK), koji na dnevnom nivou ažurira podatke benzinskih pumpi u Hrvatskoj, ali i Evropi,, gorivo u Hrvatskoj je znatno jeftinije nego što to tvrdi Novalić.

Kako je “Klix” izračunao prosječnu cijenu benzina i dizela, uzimajući u obzir nekoliko pumpi, sa najmanjim i najvećim cijenama, prosječna cijena benzina 95 u Hrvatskoj danas (28. juna) iznosi 3,78 KM, dok jedan litar dizela iznosi u prosjeku 3,77 KM.

Podsjećamo, Novalić je i ranije briljirao svojim izjavama o standardu u BiH, a vjerovatno je najpoznatija ona o cijeni ulja.

Prema njemu, kako je rekao u septembru prošle godine, ulje nije skupo, a građani ga mogu kupiti manje.

“Ako kupujete ulje, kupićete ga 37 posto manje. Kupićete manje litara. Umjesto 100, kupićete 63”, rekao je tada Novalić komentarišući poskupljenje ulja.

Izvor: Radio Sarajevo/ATV