Manifestacija “Vidovdanski dani” održana je u Omarskoj gdje se u porti Hrama Svetog cara Lazara tradicionalno okupljaju mještani i njihovi gosti uoči Vidovdana.

Sve je počelo sinoć uoči ovog velikog praznika kada su na brojnim štandovima bile izložene narodne rukotvorine, ručni radovi i tradicionalna jela, koje su s ljubavlju pripremile domaćice iz Omarske i okolnih sela, a bio je organizovan bogat kulturno-zabavni program.
Izlagače je obišao gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je ovom prilikom novinarima izjavio da je Vidovdan veliki praznik koji nas asocira na slavnu prošlost naših predaka.
” Mi želimo da mladim generacijama prenosimo tradicionalne vrijednosti i da oni znaju ko su im bili preci i da moramo više nego ikad da budemo složni , jedinstveni i da pokažemo zajedništvo”, rekao je Javor.
On je dodao da je veoma ponosan na mještan , a posebno vrijedne domaćice Omarske, a i okolnih mjesta koje su se potrudile da se bogatim trpezama predstave na ovom događaju.
” Ponosan sam i srećan na podmladak koji se ovdje večeras predstavlja, a posebno na učenike ovdašnje Osnovne škole `Vuk Karadžić` koji su pobjednici kviza ` Nauči se čovječe` i iza sebe ostavili učenike iz 31 škole iz Republike Srpske. Sa takvim podmlatkom ni Omarska ni Prijedor ni Republika Srpska ne mora da brine za svoju budućnost”, poručio je Javor.

 

Predsjednik Savjeta MZ Omarska Željko Romanić je , pozdravljajući goste na otvaranju manifestacije, izjavio da je posebno srećan kada vidi okupljene mlade ljude u ovako velikom broju koji su budućnost ovog kraja i Prijedora.
U kulturno-umjetničkom programu su učestvovali članovi Kulturno umjetničkog društva ” Omarska”, učenici Osnovne škole ” Vuk Karadžić” i područnog odjeljenja Muzičke škole ” Savo Balaban” , kao i mališani Dječijeg vrtića ” Palčić”.
Manifestacija ” Vidovdanski dani ” u Omarskoj dio je Prijedorskog ljeta kulture.

Izvor: prijedorgrad