Građani Republike Srpske povećali su svoju zaduženost za oko 48 miliona KM kod mikrokreditnih organizacija tokom prošle godine, a ukupni mikrokrediti iznose oko 390,2 miliona KM.

Vidljivo je da građani najčešće posežu za ovim skupim kreditima zbog “ostalih namjena”, a to su krediti za penzionere, finansiranje opšte potrošnje, gotovinski nenamjenski krediti, robni krediti i slično. Rast ovih kredita zabilježen je po stopi od 21 odsto i na kraju prošle godine iznosili su oko 215 miliona KM, što je 54 odsto od ukupnih kredita.

Prosječna kamatna stopa na ove dugoročne kredite prošle godine je iznosila 23,35 odsto.

Tako u jednoj mikrokreditnoj organizaciji nude nenamjenske keš kredite do 10.000 KM na period do 60 mjeseci uz efektivnu kamatnu stopu od 21,32 odsto. U ovom slučaju, na pozajmljenih 10.000 se vraća ukupno 15.236 KM u pet godina!

Za penzionere imaju kredite do 3.000 KM do 24 mjeseca uz kamatnu stopu od čak 25,47 odsto.

Mikrokrediti su izuzetno skupi, a kao razlog se navodi to što su uslovi znatno povoljniji u odnosu na banke, pa za neke kredite uopšte ne trebaju administrativna zabrana i dokaz o zaposlenju.

U Agenciji za bankarstvo RS, koja nadzire rad mikrokreditnih organizacija, kažu da je tokom prošle godine evidentan i rast kredita za finansiranje poljoprivrede (24 odsto ukupnih kredita) po stopi od dva odsto, uslužnih djelatnosti (13 odsto ukupnih kredita) po stopi od 14 odsto, zatim stambenih potreba građana (pet odsto ukupnih kredita) po stopi od 22 odsto, te trgovinske djelatnosti (3 tri odsto ukupnih kredita) po stopi od sedam odsto i proizvodnje (tri odsto ukupnih kredita) po stopi od sedam odsto.

RAST DOBITI

Mikrokreditni sektor Republike Srpske ostvario je prošle godine neto dobit od 18,5 miliona KM sa stopom rasta od čak 49 odsto, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS. Glavni razlog za ovoliki rast profita, kako navode u Agenciji, jeste značajniji rast prihoda od kamata i naknada po osnovu plasiranih kredita.

Izvor: Srpskainfo