Javne kuhinje u Prijedoru koje imaju Udruženje građana “Optimisti” i Hrišćanska humanitarna organizacija “Hleb života” dobile su brašno i prehrambene proizvode koji su nabavljeni u postupku interventnih nabavki.

Prethodno je Vlada Srpske usvojila informaciju o raspodjeli robe nabavljene u postupku interventnih nabavki, te zadužila Ministarstvo trgovine i turizma Srpske da podijeli namirnice.

U narodnoj kuhinji Udruženja građana “Optimisti” dnevno se spremi oko 300 obroka. Korisnici ove kuhinje kažu da su zadovoljni hranom, te da često putem donacija dobiju i pakete sa prehrambenim proizvodima. Jedan od njih je i Saša Ilić koji kaže da je posljednja donacija hrane od Vlade Srpske za rad “Optimista” od velikog značaja.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

– Dobijamo jedan obrok u kantici, ali to nam može biti faktički kao dva obroka zato što baš dosta daju. Dobijemo dodatno nekad pakete sa hranom – rekao je Ilić.

I druga prijedorska javna kuhinja koju vodi Hrišćanska humanitarna organizacija  “Hleb života” spas je za veliki broj socijalno ugroženih građana. Tu se dnevno spremi oko 150 obroka za korisnike koji imaju teške životne priče. Ratko Starčević priča da svakodnevno dolazi po obrok u ovu javnu kuhinju.

– Imam nešto primanja, ali trošim 14 vrsta lijekova koje moram da platim i platim režije, struju vodu, smeće, drva. Ovaj topli obrok mi mnogo znači i zadovoljan sam – priča Starčević.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Danko Malešević iz Humanitarne hrišćanske organizacije “Hleb života” priča da javnu kuhinju imaju 11 godina. Kako kaže na početku su  imali 15, a sada imaju 150 korisnika. Voze i 40 obroka svaki dan u okolna mjesta korisnicima koji ne mogu doći po njih. Malešević ističe da je donacija hrane od Vlade Srpske od neprocjenjivog značaja jer to znači da će bez puno brige do kraja godine imati hranu za korisnike.

– Svjedoci smo toga da i cijene namirnica rastu, cijene goriva isto rastu, tako ad ono što smo planirali ono na početku godine ne bi mogli pokriti sa onim planiranim sredstvima da nije bilo ove intervencije od strane Vlade RS – tvrdi on.

Donacija hrane “rasterećenje” je i za “Optimiste”. Pričaju da bude dana kada ne znaju da li će naredni dan imati hranu za korisnike. Voditelj narodne kuhinje u Udruženju građana “Optimisti” Melisa Čanića navodi da su sada mirni određeno vrijeme.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

– Imaćemo hranu za narednih četiri četiri i po mjeseca, nećemo morati da razmišljamo da li ćemo imati za sutra nešto da im napravimo sada smo sigurni -smatra ona.

Predsjednik Udruženja građana narodna kuhinja  “Optimisti” Zijad Čanić laže da je donacija hrane od velikog značaja jer se povećava broj korisnika iz dana u dan.

– Ovo nam je do sada najveća donacija i mislim da je došla u prave ruke pogotovo u ovom vremenu još jednom hvala dobrim ljudima, hvala Vladi RS – ističe Čanić.

Vrijednost donacije koju su u brašnu, konzerviranoj hrani, ulju i ostalim namirnicama dobili “Optimisti” iznosi oko 30.000 maraka. Budući da imaju i svoju pekaru u njoj će peći hljeb i za potrebe javne kuhinje koju ima “Hleb života”.

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske je na osnovu zaduženja Vlade dostavilo brašno i namirnice za 15 javnih kuhinja u Republici Srpskoj.

Izvor: Srpskainfo