Pokretanje proizvodnje u Ribnjaku “Saničani”, izgradnja vrtića, nabavka specijalnog vatrogasnog vozila i vozila za preduzeće “Vodovod”, te izgradnja i rekonstrukcija putne i komunalne infrastrukture. Ovo su projekti u koje će biti uloženo 15 miliona maraka kreditnih sredstava. Riječ je o kreditu putem prve emisije obveznica, čija je kamatna stopa četiri odsto, a rok dospijeća 10 godina. Za ovakvu odluku glasala je većina odbornika na današnjem redovnom zasjedanju lokalnog parlamenta.

“Pošto se radi o aukciji, postoji mogućnost smanjenja kamatne stope, ali po našim projekcijama, 15 miliona je zaduženje, 3.224.000 je kamata, tako da ćemo vratiti oko 18 miliona maraka. Anuitet će biti oko 151.000 i isplaćivaćemo u 120 mjesečnih anuiteta”, objasnila je Maja Kunić, načelnik Odjeljenja za finansije Grada Prijedora.

Najviše sredstava, odnosno devet i po miliona maraka, biće utrošeno za pokretanje proizvodnje u Ribnjaku “Saničani”. Namjera Grada je da otkupi ovo preduzeće i to je, prema mišljenju gradonačelnika, jedan od najznačajnijih projekata.

“Smatramo da bi bilo i te kako poželjno da Grad otkupi jedno takvo preduzeće. Čekamo da se završi stečajni postupak i, po završetku stečajnog postupka, mi ćemo se javiti kao jedan od kupaca. Očekujemo da se to završi u što kraćem roku”, istakao je Slobodan Javor.

Dok su u DNS-u bili suzdržani po ovoj tački dnevnog reda, u SNSD-u smatraju da je zaduženje opravdano, jer su svi planirani projekti od velikog značaja.

Izvor: kozarski