Republičko javno tužilaštvo zatražilo je od Vrhovnog suda Republike Srpske da ukine prvostepenu presudu kojom je Bogdan Vajukić (24) iz Laktaša osuđen na 10 godina zatvora, jer je nasmrt pretukao Gojka Veselića (76) u Koljanima kod Laktaša i njegovo tijelo bacio u bunar…

Okružni sud u Banjaluci Vajukića je nepravosnažno osudio za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom, iako se optužnicom teretio za teško ubistvo na svirep i podmukao način.

Na žalbenom ročištu republički tužilac Branko Mitrović je istakao da je tužilaštvo potpuno nezadovoljno visinom izrečene kazne, ali i prekvalifikacijom djela od strane prvostepenog vijeća.

“Utisak je da je visina izrečene kazne pomalo i kompenzacija, jer se približila maksimumu za krivično djelo teških povreda. Sud je promijenio kvalifikaciju djela i smatramo da to nisu mogli da učine. Činjenično stanje je pogrešno utvrđeno”, rekao je Mitrović.

Školski primjer svirepog ubistva

On je naglasio da je tužilaštvo Vajukića teretilo za teško ubistvo na svirep i podmukao način.

“To je školski primjer svireposti! Nanošenje nepotrebne i prekomjerne fizičke patnje oštećenom. Optuženi ga je više puta udarao, a potom mu tjelesnom masom, koja je tada iznosila više od 100 kilograma, prignječio grudni koš olako držeći da do posljedice neće doći”, kaže Mitrović.

Za otmicu i razbojništvo pet godina i devet mjeseci zatvora

Bogdan Vajukić proglašen krivim za premlaćivanje Srboljuba Ćućuna

Slikovito je pojasnio koliko je Vajukić snažniji od Veselića, navodeći da je od žrtve mlađi više od pola vijeka.

“Nakon zločina se vratio u kuću žrtve. Ništa nije prijavio, već je uklonio tragove, a tijelo bacio u bunar. Zbog svega predlažem da vijeće ukine prvostepenu presudu i postupak vrati na novo suđenje. Opreza radi, ukoliko ostane ista kvalifikacija onda predlažem da mu se izrekna maksimalna kazna za to krivično djelo (12 godina)”, istakao je Mitrović, koji je ostao kod svih navode iznesenih u pismenoj žalbi.

I odbrana nezadovoljna kaznom

Žalbu na prvostepenu presudu uložila je i odbrana i to zbog visine izrečene kazne koju smatraju prevelikom. Vajukićev branilac, advokat Vanja Lakić, ostala je kod svih navode pismene žalbe, ne želeći da ih u sudnici dodatno obrazlaže.

“Smatramo da bi se i manjom kaznom postigla svrha kažnjavanja. Predlažemo da se žalba tužilaštva odbije”, rekla je Lakić.

Vajukić se složio sa svim navodima branioca.

“Iskreno se kajem zbog svega”, rekao je Vajukić, dodajući da nije imao namjeru da počini krivično djelo.

U noći ubistva uhapšen zbog krađe, pa sutradan sakrio tijelo

Podsjetimo, zločin se dogodio 24. januara prošle godine u selu Koljani kod Laktaša. Vajukić je pijan došao u kuću starca. Nakon verbalnog sukoba Veselića je izudarao i ubio. Potom je pobjegao iz kuće.

Istu noć Vajukić je priveden u policiju, ali zbog pokušaja krađe u susjednoj kući. Nakon što ga je, sutradan, policija pustila na slobodu, Vajukić se vratio u Veselićevu kuću. Uklonio je tragove zločina i sa žrtve skinuo donji veš, a tijelo bacio u bunar u dvorištu. Veselićeva kćerka Dijana Petković, inače inspektor u MUP RS, prijavila je očev nestanak i zločin je rasvijetljen nakon što je tijelo izvučeno iz bunara.

Osuđen za otmicu i razbojništvo

Bogdan Vajukić je i prije ovog zločina dolazio u sukob sa zakonom. U decembru 2018. godine je oteo i opljačkao Srboljuba Ćućuna u Miloševcima kod Laktaša. Motiv je, navodno, bilo to što je Ćućun u kafani “Monako” odbio da mu posluži piće jer mu je djelovao pijan. Vajukić ga je nakon radnog vremena presreo automobilom na putu, udario u njegovo vozilo, a onda pretukao. Ugurao ga je u svoje vozilo, te mu ukrao novac i bankovnu karticu, da bi potom izbacio na put. Sud ga je oglasio krivim za razbojništvo, protivpravno lišenje slobode i oštećenje tuđe stvari i izrekao mu jedinstvenu kaznu od pet godina i devt mjeseci zatvora. Ni ta presuda nije pravosnažna, piše una.world.