Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas odluku o dugoročnom zaduženju grada putem prve emisije obveznica u iznosu od 15 miliona maraka, namijenjenih za finansiranje kapitalnih investicija.

Načelnica Odjeljenja za finansije Maja Kunić navela je da se radi o devet i po miliona maraka za ulaganja u ribnjak “Saničani”, 2,3 miliona maraka za specijalno vatrogasno vozilo, dva miliona maraka za izgradnju vrtića, 750.000 KM za vozila za potrebe “Vodovoda” i 450.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju putne i komunalne infrastrukture.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je u ribnjaku “Saničani” u toku stečaj, da je vještačenjem vrijednost privrednog zemljišta procijenjena na 25 miliona maraka, a objekata na devet miliona maraka.

“Po završetku stečajnog postupka mi ćemo se javiti kao jedan od kupaca. Očekujemo da se to realizuje u što kraćem roku kako bismo mogli nastaviti sa ovom pričom”, rekao je Javor novinarima.

Govoreći o izgradnji novog dječijeg vrtića, Javor je rekao da po projektu košta nešto iznad tri miliona maraka, a da će razliku obezbijediti Vlada Republike Srpske i kabinet predsjednika Republike Srpske.

“Evo, imamo ovih dana aktuelan upis u vrtić, u predškolsku ustanovu. Prijavilo se na konkurs 360 mališana. Ukupno je moguće u ovom upisnom roku da bude primljeno 120. Samim tim, 200 i nešto mališana će ostati neupisano”, istakao je Javor i ponovio da će grad subvencionisati i boravak djece u privatnim vrtićima.

On je dodao da sutra zasjeda Vlada Republike Srpske i da se očekuje podrška od deset miliona maraka za Prijedor od 17,5 miliona maraka dobiti Vlade od rudnika u Omarskoj nakon čega će se raditi rebalans budžeta grada.

“Fer i korektno bi bilo da se dio tih sredstava vrati u Omarsku gdje je rudnik i lociran. Želimo da u infrastrukturu uložimo određeni dio sredstava, milion i 700 hiljada u sportsku dvoranu u Omarskoj, da pomognemo izgradnju svetosavskog doma i da pokrenemo izgradnju kanalizacione mreže na koju ljudi čekaju više od 20 godina”, naglasio je Javor.

On je najavio da će se odluka o raspodjeli ovih sredstava donijeti na Skupštini, da će se nakon što novac bude prebačen na račun grada Prijedora ići na rebalans budžeta koji bi na idućoj sjednici trebalo da se nađe u formi nacrta, a na narednoj u formi prijedloga.

“Ja ću insistirati da budu sjednice Skupštine grada u julu i avgustu, jer moramo to završiti, nema pauze”, dodao je Javor.
Odbornici su prethodno usvojili odluku o raspodjeli neutrošenih namjenskih sredstava utvrđenih po godišnjem konsolidovanom obračunu, informaciju o provedenoj finansijskoj reviziji grada za 2020. godinu, drugu izmjena i dopuna plana kapitalnih investicija za 2022. godinu, izvještaj o realizaciji drugog revidiranog plana kapitalnih investicija za 2021. godinu i odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Centar.

Upoznali su se s informacijom o radu muzeja i biblioteke, te usvojili izvještaje o radu kina, galerije i pozorišta, Gradske organizacije Crvenog krsta , sportske dvorane, Gradske apoteke i Centra za socijani rad.

Izvor: prijedorgrad