Međunarodna Književna kolonija “Rijeka misli“, okupiće sutra 14. put ,u Hašanima kod Krupe na Uni, brojne pjesnike iz Krajine, Republike Srpske i regiona.

Istovremeno, planinari i zaljubljenici u priorodu iz Podgrmeča i Potkozarja, u čast velikog pisca, u subotu 2. jula organizuju „Grmečki marš“. Oni će Ćopićevim stazama, prema navodima Svete Mrđe, jednog od organizatora ove manifestacije i čuvara tradicije i običaja podgrmečkog kraja, proći dionicu od Hašana do Korčanice.

-Više od stotinu učesnika će u subotu, rano ujutro, okupiti se ispred rodne kuće Branka Ćopića a potom krenuti, njegovim stazama, sve do Korčanice. Prvo ćemo razgledati njegovu rodsnu kuću, potom idemo do čika Trišinog mlina, dolinom rijeke Japre, preko Radanova polja, Lušci Palanke do Korčanice – kazao je Mrđa za Srpskainfo.

U Korčanici učesnici marša, položiće vijence i cvijeće i upaliti svijeće na spomen-kosturnicama, gdje je ukopano 316 boraca NOB-a. Potom će kod spomenika biti održan čas istorije, gdje će o značaju Grmeča u Drugom svjetskom ratu govoriti dugogodišnji kustos memorijalne zone Korčanica, Đuro Trkulja. Na kraju, za sve učesnike biće pripremljen vojnički pasulj.

Pjesnici će istog dana, u organizaciji „Scene“ iz Novog Grada okupiti se u 9 časova u Javnoj ustanovi Kulturno-obrazovni centar u Novom Gradu.

– Polazak u Hašane je u deset časova a sat kasnije uslijediće „Priča o velikanu“ ispred kuće Branka Ćopića. U podne će početi Školski čas u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“ u Hašanima. Tom prilikom planirano je čitanje radova sa prethodne Književne kolonije – izjavio je Srećko Marčeta, predsjednik „Scene“ iz Novog Grada.

Izvor: Srpskainfo