Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić izjavio je da je dužnost njegovati kulturu sjećanja na srpske stradalnike, bez obzira gdje su postradali i što se ovo stratište danas nalazi van granica srpskih zemalja.

Govoreći o programu obilježavanja, Bastašić je rekao da će od 11 časova biti služen parastos kod Šaranove jame, a nakon kraćih obraćanja učesnici molitvenog okupljanja posjetiće mjesto Štikada, gdje će kod Crkve Svetih Petra i Pavla, u kojoj je postradao srpski narod 1941. godine, biti održan čas istorije.

On je najavio da će učesnici molitvenog okupljanja zatim posjetiti krašku jamu Tučić ponor kod Gračaca, gdje će biti osveštan i postavljen Časni krst žrtvama ubijenim u ovoj jami.

Bastašić je rekao da će zatim kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Gračacu biti priređeno posluženje za učesnike ovog molitvenog i komemorativnog sabranja, nakon čega je planiran povratak kući.

On je rekao da očekuje da će Danu sjećanja na Jadovno prisustvovati delegacije zvaničnika Republike Srpske, srpskog naroda u BiH i Srbije, te potomci i poštovaoci žrtava sa područja Srpske, Srbije i regiona.

Udruženje „Jadovno 1941“ iz Banjaluke 13. godinu zaredom organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji će pripadnici obezbjeđivati skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: faktormagazin