Turistički vaučeri u iznosu od 100 maraka od danas su opet dostupni. Mogu ih iskoristiti svi punoljetni građani Srpske i Brčko Distrikta. Jedini uslov je da, opet, biraju domaće destinacije. A, domaće, pričaju turisti, i te kako vole. Ni ušteda, zahvaljujući turističkim vaučerima, kažu, nije zanemariva.

“Zato smo došli da ga iskoristimo. Vaučer su uzeli u razmatranje. Ko moze neka iskoristi jos se nesto doplati i to je to”, kaže Mićo Hrnjak, Prijedor.

“Naša je zemlja jako lijepa. Kod nas ima lijepih banja, svega i svaceg da se obiđe. Jako, jako, lijepih stvari”, kaže Verka Bojić, Maslovare.

“To nisam koristio, ali kada dođem u Banjaluku otiću da ih podignem i iskoristiću ih”, kaže Sveto Mekterović, Banjaluka.

Turisti danima zovu i raspituju se za vaučere Vlade Srpske, kažu u banjskim centrima.

Ovaj projekat, pričaju, nije značajan samo za građane, već i za cjelokupan razvoj privrede i turizma u Srpskoj. Zadovoljni su, a i procedure su jednostavne.

“Naše osoblje preuzima kompletnu proceduru tako da gosti koje žele da iskoriste vaučere u ZTC „Banja Vrućica“ uopšte ne treba da brinu o proceduri. Samo neka se nama jave, kažu da žele da iskoriste turističke vaučere i mi ćemo pripremiti svu dokumentaciju i aplicirati za njih”, kaže Aleksandar Radošević ZTC Banja Vrućica, Teslić.

“Naravno da smo zadovoljni, imali smo posjeta ne tako daleko od nas koji su po prvi puta bila u banji Kulasi. Prijedor, Banjaluka, Gradiška, Bijeljina, Cijela Republika Srpska”, kaže Dalibor Drinić, Banja Kulaši Prnjavor.

Veći broj turista na domaćim destinacijama i jeste cilj. Turistički vaučeri na taj način, sa jedne strane, podstiču razvoj turizma u Srpskoj, a sa druge su olakšica za građane koji biraju domaće.

“On podstiče domaću potrašnju. Samim tim izlači turizam koji je na neki način ipak upao u određenu vrstu krize. Povećana je potrošnja goriva što povećava troškove putovanja. Tako ćemo mi kroz vaučere smanjiti troškove našim stanovnicima kako bi oni imali svoj adekvatan godišnji odmor u Republici Srpskoj”, kaže Jelena Gavrilović, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Projekat turističkih vaučera u Srpskoj trajaće do 30. oktobra. Spisak destinacija na kojim se vaučeri mogu iskoristiti građani mogu pronaći na sajtu resornog ministarstva. Tamo kažu, taj spisak, biće proširen u narednim danima.

Izvor: Agencije