U Prijedoru je završen Međunarodni festival folklora „Kozarsko kolo“. Tokom pet dana festival učestvovala su  kulturno-umjetnička društva iz Meksika, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Prvi put u Prijedoru su nastupali članovi folklornog društva “Kitka” iz Istibanje u Makedoniji. Kako  kažu oduševljeni su ljepotom Prijedora i gostoprimstvom ljudi u njemu.

– Bilo je sve lijepo, sve mi se dopalo, ja sam prvi put u vašem gradu, takođe naša grupa je prvi put ovdje i stvarno sam oduševljena – navela je Despina Mitkova član Folklorno ansambl  „Kitka“ iz Makedonije.

Član Upravnog odbora CIOF BiH Stana Nagradić kaže da je festival „Kozarsko kolo“ jedan od veoma važnih i značajnih festivala samim tim što je u kalendaru CIOF, odnosno Svjetske asocijacije za održavanje folklornih manifestacija.

– Da bi bio u tom kalendaru dužan je da ispoštuje veoma zahtjevna pravila CIOF kao što su broj društava učesnica, broj dana trajanja festivala, od organizacije raznih kulturnih sadržaja, segmenata iz tradicije i običaja i slično, sve to treba da ispoštuje jedan festival da bi bio u kalendaru CIOF, a to jeste ovaj festival „Kozarsko kolo“- rekla je Nagradić.

Domaćini festivala iz prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije navode da je tokom pet dana festivala održano 25 raznih programa. Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz ističe da su se maksimalno založili da gostima prikažu koje su prednosti Prijedora i da ovaj grad može biti odlično mjesto za život.

– Sve što se ovdje dešavalo pratila je komisija i ocjena o ovom festivalu ide u neke svjetske krugove. Mi ćemo nakon nekoliko mjeseci dobiti ocjenu festivala. Bićemo ocjenjeni mi kao organizatori i svi učesnici. Festival nije i ne može biti takmičarskog karaktera, ali ima svoje ocjene da bi mogao ispuniti određene kriterijume da bi jedan dan došao u sam vrh svjetskih festivala – objašnjava Šormaz.

Međunarodni festival folklora „Kozarsko kolo“ organizovan je treći put. Tokom peta dana trajanja kroz njega je prošlo oko 600 učesnika.

Izvor: Srpskainfo