Nakon što je Faktor u nekoliko navrata otvorio pitanje o položaju srpskih kadrova unutar Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), javilo nam se više radnika agencije koji su, insistirajući na anonimnosti, potvrdili naše navode. Ukazali su na neprihvatljivo ponašanje rukovodećih ljudi OBA-e iz srpske kvote. Sudeći prema dostavljenim informacijama, pojedinci bliski SDS-u i PDP-u u ovoj agenciji i dalje vuku pogrešne poteze, pa i kada se radi o imenovanjima na veoma bitne pozicije. Jedan od spornih kadrova spominje se i u ovom broju. Ipak, ovaj tekst posvećujemo dopisu koji je dostavljen na adresu naše redakcije. Iako nije potpisan, jasno je da se radi o radnicima Agencije koji više ne žele da ćute.

Pismo objavljujemo u cjelosti, bez korekcija.

Na vama je da sami procijenite razmjere pogubnih  poteza pojedinica iz SDS i PDP koji vedre i oblače u OBA-i, na štetu Srba i Republike Srpske.

Poštovani,

obraćam Vam se kao dugogodišnji radnik obavještajnih agencija, prijeratnih, ratnih i poratnih, uključujući i Obavještajno bezbjednosnu agenciju Bosne i Hercegovine, a o kojoj ste u više navrata pisali kao o Agenciji, kada je riječ o srpskom kadru, glavnu riječ vode opozicione političke stranke PDP i SDS. Otkako je na funkciju  zamjenika generalnog direktora imenovan PDP i SDS kadar Trifko Buha, srpski kadar je počeo da otpada, a dovoljno govori činjenica da unutar direktorata za operacije čiji je šef upravo Trifko Buha nije imenovan niti jedan kadar iz Republike Srpske, osim M.K Srbina iz Sarajeva koji je cijeli rat proveo kao operativac zloglasnog AID-a. Toliko, o patriotizmu i poštenju PDP i SDS.

Na mjesto šefa terenske kancelarije Banja Luka postavljen je S.Đ. osrednji operativac, kum Trifka Buhe koji je nakon pobjede SDS/PDP za BiH nivo 2014. godine na koljenima molio Ognjena Tadića i Mladena Bosića da ga postave na mjesto šefa terenske kancelarije kako bi se na adekvatan način mogli obračunati sa Miloradom Dodikom. Ma šta to značilo!

Unutar same terenske kancelarije Banja Luka od pet šefovskih pozicija, samo su dvije srpske, a na jednu od te dvije imenovan je kadar PDP koji je nekada ranije bio šef obezbjeđenja Mladena Ivanića S.P.

Indolentnost Trifka Buhe i S.Đ. ogleda se i u imenovanju S.K. na mjesto načelnika odjeljenja za suzbijanje organizovanim kriminalu. Riječ je o osobi hrvatske nacionalnosti bliskoj hrvatskim obavještajnim agencijama koja se dovodila u vezu sa radom protiv Republike Srpske i njezinog rukovodstva.

Zaposlenik terenske kancelarije je i R.R. osoba koje je bliska SDS-ovoj struji Draganu Mektiću i narkodileru Bojanu Cvijetiću na čijem je platnom spisku, baš kao i I.P., nekada operativac OBA na ratnim zločinima, a sada prvi sekretar u ambasadu BiH u Beogradu, takođe u bliskim vezama sa Mektićem, Cvijetićem ali i Pericom Stanićem.

Kada je u pitanju napredovanje srpskog kadra unutar ove Agencije, to se isključivo radi na prijedlog Branislava Borenovića i Mirka Šarovića koje Trifko Buha bezuslovno sluša dok dugogodišnji radnici koji nisu blisku rukovodstvu PDP i SDS ne mogu da napreduju i trpe mobing od dvojca Buhe Trifka i S.Đ.

Autor:faktormagzin