Na poziv grčkog ambasadora u BiH Dimitriosa Papandreua, delegacija Grada Prijedora prisustvovala je u Sarajevu prvom koordinacionom sastanku o formiranju ” grčkih kutaka u Bosni i Hercegovini”.

Sastanku je prisustvovao i Nikolaos Koukis, predsjednik Fondacije za kulturu Grčke (HFC).
Na sastanku su prezentovane planirane aktivnosti svakog od grčkih kutaka u Bosni i Hercegovini- Banjaluka, Doboj, Pale, Zvornik, Višegrad, Visoko i Prijedor koji su predstavljali Monja Kasalović, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti i Nebojša Savanović, šef Odsjeka za privredu.

,,Grčki kutak u Prijedoru kao i organizacija Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo, je u procesu formiranja. Aktivnosti su počele prošle godine kada je ambasador Grčke posjetio Prijedor i kada je organizovano Grčko veče , kao kulturna manifestacija, u znak zahvalnosti za sve što je Grčka uradila za srpski narod sa posebnim akcentom na otvaranje svojih vrata djeci poginulih i ranjenih boraca iz tada ratom zahvaćene BiH. Aktivnosti ove godine predviđaju uspostavljanje kutka u nekoj od srednjih škola, vjerovatno Gimnaziji, učenje grčkog jezika, obnavljanje bratimljenja sa gradovima u Grčkoj kao i uspostavljanje bratimljenja sa gradom Patras u Grčkoj, rodnim gradom grčkog ambasadora u BiH.
Grčke firme iskazuju interes investiranja u Vlasenici, što je rezultat dobre saradnje loklane uprave i privrednika iz Grčke. Na sličnom konceptu će se uspostaviti i saradnja na poslovnom nakon kulturnog plana, između Grčke i Prijedora, što bi trebalo za rezultat imati privrednu saradnju.

Izvor: prijedorgrad