Šetnja od 30 minuta svakog dana mogla bi da utiče na naše zdravlje više nego što smo mislili. Smatra se da pored toga što utiče na fizičko zdravlje može značajno da poboljša i mentalno i emocionalno zdravlje.

Postoji razlog zašto se hodanje smatra jednim od najboljih oblika vježbanja za zdravlje srca. Nacionalna fondacija za srce Australije procjenjuje da hodanje od 30 minuta ili više svakog dana može da smanji rizik od srčanih bolesti i rizik od moždanog udara za nevjerovatnih 35 procenata, piše Real Simple. Pored toga, svakodnevno hodanje može da vam pomogne da održite zdravu težinu, metabolizam, krvni pritisak i holesterol u krvi, a sve to pomaže da vaše srce bude zdravo.

Hodanje oslobađa endorfine, koji su zaduženi za naše dobro raspoloženje. Studija iz 2018. pokazala je da čak i  kratki periodi šetnje od 10 minuta mogu da poboljšaju raspoloženje.

Hodanje može da igra ogromnu ulogu u smanjenju razvoja i progresije osteoartritisa, oblika artritisa koji pogađa zglobove, pi[e Magazin Novosti.

Još jedna zdravstvena korist svakodnevnog hodanja je imunitet.  Istraživanja kažu da vježbanje može značajno da pojača imunološku funkciju, potencijalno izazivajući promjenu antitijela i bijelih krvnih zrnaca koji pomažu vašem tijelu da se bori protiv bolesti. Privremeni porast tjelesne temperature tokom hodanja takođe može da spriječi rast bakterija dok usporava oslobađanje hormona stresa.

Izvor: Agencije