ПРИЈЕДОР, 10. МАЈА /СРНА/ - Декан Рударског факултета у Приједору Владимир Малбашић.

Nakon održanog upisa u prvom upisnom roku na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, može se sa žaljenjem konstatovati da dugogodišnje loše rukovođenje ovom ustanovom dolazi na naplatu. Samo 7 upisanih studenta, odsustvo svake vizije za popravljanje stanja na fakultetu, loša kadrovska politika i čudna zapošljavanja kao ustanove koja može i treba da zarađuje na tržištu, dovela su ovu visokoskolsku ustanovu na rub propasti. Sa sigurnošću se može reći da je svaki srednjoškolac, koji izabere da stdiira na ovom Fakultetu, napravio dobru odluku jer se radi o oblasti koja je u dobrom ekonomskom stanju i sa iznad prosječnim platama ali šta se učinilo da se to prepozna kao razvojna šansa. Najveću krivicu za ovakvo stanje snosi njen dekan prof. dr Vladimir Malbašić.

Fakultet opstaje ’’u životu’’ zahvaljujući finansiranju od strane Grada Prijedora i zahvaljujući podršci rukovodstva Univerziteta koje očigledno ne želi ozbiljnije da se pozabavi stanjem na ovom fakultetu. Da li se na ovom Fakultetu još uvjek osjeti prisustvo stare retrogradne politike DNS-a koja je i samom gradu ostavila rane koje teško iscjeljuje.

Da li će se i kada svi pozabaviti načinom rada i da li će se moći ovako loše stanje popraviti ostaje da se vidi. Jasno je da je promjena moguća sa drugim ljudima na čelu ove ustanove, a svaki dalji kontinuitet bi znači dalje urušavanje ove institucije koja je neophodna kako gradu Prijedoru tako i Republici Srpskoj ali svakako u mnogo boljem stanju.

Svakako da izbor srednjoškolaca i u ovom trenutku treba da bude ova ustanova jer je to struka sa dobrom perspektivom, a i očekivati je da društvo reaguje i podigne ovu Instituciju na mjesto koje zaslužuje.

prijedor24h