Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u prošloj godini uspješno je realizovalo poslove i zadatke, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti u oblasti borbe protiv kriminaliteta i bezbjednosti u saobraćaju, te očuvanju stabilnog reda i mira, istakao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Lukač je naglasio da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj bilo povoljno, te da je zabilježen pad kriminaliteta za 2,1 odsto uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu.

– Od ukupno 7.062 evidentirana krivična djela 83,9 odsto činila su krivična djela opšteg kriminaliteta, kojih je u odnosu na 2020. godinu manje za 2,9 odsto. Smanjen je broj imovinskih krivičnih djela za 4,4 odsto, posebno težih krivičnih djela teška krađa za 8,3 odsto i razbojništvo za 51,2 odsto, a u isto vrijeme povećana je njihova rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu – rekao je Lukač u Narodnoj skupštini Srpske obrazlažući izvještaju o radu MUP-a za prošlu godinu.

On je naveo da je u Republici Srpskoj bilo duplo manje krivičnih djela nego u Federaciji BiH, a veća je i rasvijetljenost krivičnih djela.

Lukač kaže da je u izvještajnom periodu izvršeno 13 ubistava i sva su rasvijetljena.

– Policijski službenici MUP-a rasvijetlili su teško ubistvo, izvršeno u oktobru 2021. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, kada je ubijeno jedno lice i otuđeno oko 400.000 evra. Podnesen je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv organizovane kriminalne grupe sačinjene od pet lica – dodao je Lukač.

Napomenuo je da je smanjen je broj krivičnih djela protiv polnog integriteta za 25 odsto i seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta za 10,5 odsto u odnosu na 2020. godinu.

– Ministarstvo je u 2021. godini učestvovalo u sprovođenju šest operativnih akcija, od kojih su dvije međunarodnog karaktera, a odnose se na visokotehnološki kriminalitet na otkrivanju krivičnih djela dječije pornografije, prevara u kupovini putem interneta, zaštite autorskih prava, kompjuterskih prevara, iznuda, pranja novca, neovlaštenog korištenja ličnih podataka i drugih krivičnih djela. Otkriveno je 146 krivičnih djela iz oblasti visokotehnloškog kriminaliteta za koja je nadležnim tužilaštvima podneseno 116 izvještaja protiv 153 lica – naveo je Lukač.

Lukač je rekao da je Ministarstvo realizovalo 85 operativnih akcija, od kojih je 16 međunarodnog karaktera, a u akcijama uhapšeno je 217 lica.

Autor: SRNA/RTRS