Ustavni sud BiH je supstitucija za OHR, djeluju u sprezi na štetu Republike Srpske, a podržani od bošnjačkih političara i sarajevskih medija.

To je reakcija političara iz Srpske na najavu Kristijana Šmita da će, ako zatreba, upotrijebiti bonska ovlaštenja nakon sutrašnje sjednice Ustavnog suda, na kojoj se po zahtjevu Šefika Džaferovića odlučuje o sudbini tek osnovane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske.

Zajednička poruka je da bez obzira šta uradio prvo Ustavni sud, a potom Kristijan Šmit, postojanje Agencije nije upitno jer ima ustavni osnov, a to je i potreba građana Republike Srpske.

Po onoj narodnoj “Što propusti Starina Novače, to dočeka Mali Radojica”, Kristijan Šmit i Ustavni sud BiH ustremili su se na tek uspostavljenu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske. Prvi korak napravio je bošnjački član Predsjedništva, podnoseći zahtjev Sudu. Ko pomisli da je riječ o sinhronizovanoj akciji međunarodnih i bošnjačkih faktora, rizikuje da bude proglašen neprijateljem BiH.

– Mislim da će sada u srijedu Ustavni sud donijeti odluku po tom pitanju da li je dakle ta Agencija za lijekove, da li je Srpska u pravu, da može da osnuje vlastitu agenciju, ja mislim da nije to u redu. Ali neka Sud o tome donese svoju odluku, ja poštujem svaki sud i kada odluči onda ćemo ići na provedbu – rekao je Kristijan Šmit.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević reagovao je na Šmitovu izjavu.

– Izjavom da će on da reaguje u srijedu poslije odluke Ustavnog suda, on se identfikovao kao naručilac odluke i presude Ustavnog suda BiH – dodao je Kovačević.

Treba li povjerovati da će bivše stranačke kolege Šefika Džaferovića u Ustavnom sudu, Mirsad Ćeman i Seada Palavrić i troje stranih sudija odbiti njegov zahtjev i glasati u korist Republike Srpske?

– Ustavni sud je produžena ruka OHR-a, što se vidi iz izjave Kristijan Šmita, to je institucija u kojoj stranci zajedno sa Bošnjacima imaju dvije uloge da preglasavaju Srbe, Srpsku i Hrvate i da rade na centralizaciji i unitarizaciji BiH – izjavio je Kovačević.

Kristijan Šmit je sportskim riječnikom kazano, u tzv. vin-vin poziciji. Ako Ustavni sud ne uvaži Džaferovićev zahtjev, onda Šmit nastupa sa bonskim ovlaštenjima.

– Mi smo ovaj zakon donijeli jer je Republika Srpska jednim diskriminatorskim djelovanjem Agencije za lijekove BiH dovedena u situaciju gdje su bili ugroženi životi i zdravlje građana. Vi ste čuli premijera Radovana Viškovića koji je rekao da će Vlada Srpske nastaviti u pravcu osnivanja Agencije za lijekove Republike Srpske i mi ne mislimo se više oglašavati o svakoj najavi Kristijana Šmita – saopštio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić takođe je reagovao na Šmitove izjave.

– Čim gospodin Šmit najavljuje odluku to znači da ima određenih informacija, a to je potvrda da Ustavni sud BiH nije nezavistan a što se tiče Bonskih ovlaštenja rekao sam više puta da ta ovlaštenja nikada nisu donijela dobro – rekao je Šešić.

Ustavni sud BiH do sada je više puta demonstrirao pravno nasilje. Posljednji put stavljajući van snage zaključke i deklaracije Narodne skupštine, pravni nonsens koji je šokirao srpske i hrvatske sudije u tom Sudu. Oglašavanjem pred sjednicu, Kristijan Šmit prejudicira odluku Ustavnog suda.

– Činjenica da on pokušava da izvriši pritisak na Ustavni sud najavljujući svoju reakciju, a zna se kako US radi, na uštrb Republike Srpske, s druge strane ovo je miješanje u izbornu kampanju. Očigledno gospodin Šmit radi marketing za one snage u Federaciji koje bi da unište Srpsku, pokušavajući da omogući politički dobitak i napredak onima s kojima se sastaje i koji ga priznaju – saopštio je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavniškom domu u PS BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, istakao je da je vidljiva potreba međunarodne zajednice da negira ustavnu poziciju Srpske.

– Sve ono što su prethodni visoki predstavnici u BiH radili danas modelira Ustavni sud BiH. Mi želimo da eliminišemo strane sudije iz Ustavnog suda. Prema tome ovdje je vidljiva potreba međunarodne zajednice da zakomplikuje situaciju i da negira ustavnu poziciju Srpske – ističe Košarac.

Zašto Kristijanu Šmitu, Šefiku Džaferoviću i čuvarima BiH smeta Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske?

Entitetska Agencija postojala je od rata do maja 2009. godine. Kako je punih 14 godina to bilo u skladu sa Ustavom BiH, a sada nije? Kako su tada stanovnici Srpske imali pristup lijekovima, a sada to može biti ugroženo.

Biće da je u pitanju nešto drugo, stvaranje centralizovane BiH po mjeri Bošnjaka i Zapada u kojoj bi Srpska imala tek ceremonijalni karakter sa ovlaštenjima mjesne zajednice.

Autor: RTRS