Povodom odluke Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru stavljanja van pravne snage Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom naglašava da ovakve vrste odluka ne mogu opravdati niti poništiti činjenice da je u jeku jednog od najtežih talasa obolijevanja ljudi, umjesto rješenja sa nivoa BiH neopravdana atmosfera straha i neizvjesnosti u Republici Srpskoj.

Ovo je saopšteno iz Ministarstva zdravlja RS.

– Djelovanje protiv volje Narodne skupštine Republike Srpske, kako naglašavaju, neće učiniti da se to zaboravi, niti donijeti dobrobit stanovništvu. Nijedna odluka Ustavnog suda, niti bilo koji unaprijed najavljen stav gospodina Šmita, koji je nelegalni međunarodni predstavnik u BiH, s obzirom na to da nema odluku Savjeta bezbjednosti UN-a da obavlja tu funkciju, ne može da opravda činjenicu straha i neizvjesnosti izazavnih kod građana Republike Srpske u trenutku kada se ovaj Zakon donosio – naglasio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Napominju da su zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, unaprijed nagoviješten stav Ustavnog suda BiH, kao i najavljeno “samovoljno djelovanje Кristijana Šmita, direktno usmjereni na sprečavanje institucija Republike Srpske da vrše Ustavom predviđene nadležnosti.”

– To ukazuje na koordinisano djelovanje protiv interesa Republike Srpske i njenog naroda i potvrđuje neefikasnost institucija na nivou BiH, njihovo neodgovorno djelovanje i nepoštovanje Ustava BiH na koji se pozivaju, kao i na potrebe Republike Srpske da donese vlastite odluke i modele za zaštitu zdravlja stanovništva, a za šta ima ustavno ovlašćenje- navodi se u saopštenju.

– Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske donesen je da obezbijedi zdravstvenu zaštitu i dostupnost lijekova građanima Republike Srpske što u septembru 2021. godine kada je Zakon donesen, nije bio slučaj. Ustav BiH govori da su entiteti, odnosno Republika Srpka nadležni za zdravstvenu zaštitu i shodno tome je i donesen ovaj zakon – tvrdi ministar Šeranić.

Podsjećaju, pri donošenju ovog Zakona navedena je potreba obezbjeđivanja dostupnosti lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, a Ustavom Republike Srpske je utvrđeno da svako ima pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom.

– Nesporna je činjenica da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite. Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske je prošao sve ustavne i zakonske procedure – zaključuju u Ministarstvu zdravlja RS.

Izvor: Srpskainfo