Kristijan Šmit najavio – Ustavni sud BiH djelimično ispunio, Zakon o lijekovima Repulike Srpske privremeno van snage.

Vlada Republike Srpske sa žaljenjem konstatuje da je odluka Ustavnog suda BiH kojom su privremeno, van pravne snage stavljeni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, na snazi od 28. juna ove godine, i Zakon o dopuni zakona o republičkoj upravi Republike Srpske, donesena pod uticajem međunarodnih centara moći koji diktiraju mišljenje većine u tom sudu.

Iz Narodne skupštine poručuju da će zauzeti stav kada Ustavni sud u cijelosti odluči o zahtjevu, Šefika Džaferovića. Odluka o privremenoj suspenziji ne prejudicira konačnu odluku u ovom predmetu.

Očekivanja sarajevskog političkog establišmenta, ali i međunarodnog faktora oko Kristijana Šmita djelimično su ispunjena. Ustavni sud BiH privremeno je suspendovao zakone kojima se uspostavlja Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske. Obustava će trajati do konačne odluke Suda o ustavnosti osnivanja entitetske agencije i vraćanja oduzetih nadležnosti Srpskoj.

– Upravo aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva gosp. Džaferovića kao i unaprijed najavljen stav gospodina Šmita predstavljaju dobro koordinisanu aktivnost koja je protiv interesa građana Republike Srpske. Sam Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima je donesen da obezbjedi zdrastvenu zaštitu i dostupnost lijekova građanima. Ustav BiH govori da su entitetti i Republika Srpska nadležni za zdravstvenu zaštitu – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Zdravstvo i promet lijekova je u nadležnosti entiteta, te je odluka Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi neustavna, poručio je iz Brisela srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Nema nikakvog ustavnog osnova za to, jer je nadležnost prometa lijekova na entitetima – poručuje Dodik.

Јavnosti nije poznato da li su sudije jednoglasno donijele odluku, ali vođeni dosadašnjim iskustvom Srpske sudije su opet preglasane.

– Nije iznenađuju odluka Ustavnog suda jer je to bilo očekivano i na neki način najavljeno u medijima. Kakvu će odluku Narodna skupština donijeti, pretpostavljam neće donositi odluku dok se Ustavni sud ne odluči u cjelosti o apelaciji gospodina Džaferovića – izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković.

Zabrinjava što iz Ustavnog suda “cure” informacije, te su pojedini sarajevski portali i prije sjednice objavili da će Ustavni sud staviti van pravne snage Agenciju za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

– Što se tiče odluka Ustavnog suda, Narodna skupština Republike Srpske će svaki put kada Ustavni sud donese neustavne odluke po Srpsku, te odluke neće poštovati. Ustavni sud treba da štiti Ustav, a Narodns a skupština je izašla iz granica Ustava i dejtona – dodao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

Lider DNS Nenad Nešić pita gdje u Ustavu piše da entiteti ne mogu povući svoju saglasnost za ranije prenesene nadležnosti i konstatuje da Ustavni sud nastavlja praksu neustavnih i političkih odluka.

Predviđanja da bi Ustavni sud u septembru u jeku predizborne kampanje mogao odlučivati o Džaferovićevom zahtjevu ukazuje u kojoj mjeri je ta institucija ispolitizovana.

Branislav Borenović ne upućuje kritike na račun Ustavnog suda i Kristijana Šmita, koji je u dva navrata bio gost PDP-ovih kadrova u Banjaluci.

Zato se okomio na Dodika, rekaviši da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske dio SNSD-ove igre o vraćanju nadležnosti.

Autor: RTRS