Vlada Republike Srpske smatra da je odluka Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri u vezi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstva Republike Srpske samo jedna u nizu onih kojim se ova pravosudna institucija stavila u poziciju sprovođenja političkih mjera usmjerenih protiv interesa stanovnika Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske sa žaljenjem je konstatovala da je ova odluka više nego očigledno donesena pod snažnim uticajem međunarodnih centara moći koji, evidentno, diktiraju mišljenje većine u Ustavnom sudu BiH.

– Ekspresnim udovoljavanjem zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i otvorenim nagovještajima o tome kakva će biti sudska odluka, prije nego što je i bila donesena, Ustavni sud BiH je, prije svega, pokazao zabrinjavajući stepen nesamostalnosti i neskrivene pristrasnosti u odlučivanju – saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske ukazuje da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima bio motivisan nastojanjem da se zaštiti zdravlje stanovništva u situaciji dok se zdravstveni sistem suočavao sa dramatičnim posljedicama nerazumne odluke Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je, u jeku pandemije virusa korona, ugrozila zdravlje pacijenata u bolnicama širom Srpske.

– Sve što je uslijedilo nakon toga, uključujući i neopravdano sankcionisanje ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića i najnoviju odluku Ustavnog suda BiH, ukazuje da se radi o međusobno koordinisanim odlukama centara moći koji djeluju iz ugla sopstvenih interesa, a ne interesa stanovnika Republike Srpske i BiH – ističu u saopštenju.

Ustavni sud BiH stavio je privremeno van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Autor: SRNA/Srpskainfo