Hirurgu Marinku Lovri, koji zatvorsku kaznu od godinu dana izdržava u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Banjaluka na Tunjicama, nakon što je pravosnažno osuđen po optužbama da je pacijentkinji S.S. tokom operacije izvadio pogrešan organ, ostao je bez posla u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC RS) Republike Srpske.

“Dr Marinku Lovri radni odnos u Ustanovi prestao je 22. marta zbog stupanja na izdržavanje kazne zatvora. Radni odnos prestao je u skladu sa Zakonom o radu jer se zbog izrečene kazne zatvora u trajanju od godinu dana, radi o slučaju kada radni odnos prestaje nezavisno od volje poslodavca i volje radnika”, rečeno je za iz UKC RS.

Naime, u Zakonu o radu Republike Srpske navedeno je da radniku prestaje radni odnos, nezavisno od njegove volje i volje poslodavca, ako je radnik osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora ili na mjeru bezbjednosti, vaspitnu ili zaštitnu mjeru u trajanju dužem od šest mjeseci, sa danom početka izvršenja kazne, odnosno mjere.

Izvor “Nezavisnih novina” pojasnio je da u konkretnom slučaju, po sili zakona, Lovri prestaje radni odnos.

“Član 176 Zakona o radu to predviđa. Čak i kad bi poslodavac htio da ga zadrži ili amnestira, njemu prestaje radni odnos”, rekao je izvor.

Izvor: nezavisne