Globalne cijene nafte opadaju nekoliko dana za redom, pa se sirova nafta trenutno prodaje za manje od 100 dolara po barelu.

Prvi veći pad cijena na svjetskim berzama od kraja aprila na naše tržište odraziće se tek naredne sedmice. Tek tada očekuje se da će cijene derivata biti korigovane tri do pet pfeninga na dole.

Prošlo je vrijeme kad se za 20 maraka rezervoar mogao pristojno popuniti.

Bez 50 maraka, kažu kupci, nema potrebe svraćati na benzinsku stanicu.

Cijene barela, kaže Dragan Trišić, stalno variraju – ponekad dnevno pet do deset dolara. Današnji pad kod nas će se osjetiti tek naredne sedmice.

– Mislim da će biti nešto veći pad na benzinima u odnosu na dizel. Oba bazna derivata će imati pad tri do pet feninga -rekao je Drgan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima iz Privredne komore Srpske.

Subjektivan je osjećaj potrošača, tvrdi, da distributeri brže reaguju kada cijene treba podići, a nevoljno ih spuštaju.

Miloš Grujić, ekonomski analitičar, navodi – cijena koju vidimo na brojčaniku benzinske pumpe kombinacija je različitih faktora.

Prije dvije godine jedan dolar vrijedio je koliko i 0.89 evra. Danas košta 0.98 evra. S druge strane, transport nikada nije bio ni skuplji ni neizvjesniji.

– Potrošači često zaborave da kada dođe do nagovještaja poskupljenja, svi napune rezervoare i čekaju neko vrijeme da vide šta će da bude. Ovi koji dobavljaju naftu plate skuplju ulaznu cijenu i zato se cijena neko vrijeme zadrži na istom nivou – naveo je Grujić.

Bosna i Hercegovina je potuno ovisna o uvozu nafte, a zanemariva je na globalnom tržištu, pa na cijene ne može da utiče.

Uredba Vlade Republike Srpske o ograničenim maržama na gorivo na snazi je od aprila prošle godine i to je, smatraju distributeri možda jedini mehanizam koji štiti potrošače, a privredi omogućava poslovanje u plusu.

Zamrzavanje cijena, potez hrvatske Vlade, smatraju, nanio je više štete nego koristi i doveo do zatvaranja desetine malih pumpi.

– U vrijeme kada značajno rastu ulazne cijene, čitavo tržište je dovedeno da ne znate šta će biti sutra. Da li ćete imati određeni derivat na raspolaganju i kako će ići sa cijenom, onda vi faktički stvarate situaciju gdje distributeri nemaju interes da rade – dodao je Trišić.

Dugoročna prognoza? Procjene ne mogu biti oprečnije.

– Prema različitim procjenama ozbiljnih finansijskih autoriteta i analitičara, cijene barela će varirati. Neke procjene kažu da će ići ispod 50 dolara po barelu, neke da će ići i do 150 i svi se usaglase jedino da je jako nezahvalno u ovom trenutku praviti projekcije – navodi Grujić.

BiH tržište može jedino da prati, a da interveniše, može jedino na svoje poreske apetite i npr. smanji PDV ili akcize. To je, međutim, potez koji nikada do sada nije povukla.

Autor: RTRS