Instrukcija ministarke inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula je iluzorna i teško je očekivati da će je ijedan srpski ambasador ispoštovati, kaže za RTRS ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Stava je i da mandat koristi za zastupanje interesa SDA.

A svojim postupcima, kaže, narušava ugled BiH u regionu i svijetu. Pod obrazloženjem da BiH nema zakon o praznicima, ignorisali su i njene ranije naredbe povodom 25. novembra i 1. marta.

– Mi smo slali i otvorena pisma povodom određenih datuma ka ministarki, javnosti. Međutim, osim prepiske sa njom vidimo da nije bilo nikakvog efekta. Ona nastavlja svoju praksu i sve to dovodi do poremećenih odnosa i stvara se jedna loša atmosfera kako u društvu tako i u institucijama – poručila Ristović Krstić.

U bh. ambasadi u Hrvatskoj pitaju – šta bi bilo da se takvim metodama službe Srbi? Da li bi međunarodni faktor imao razumijevanja ili bi zažmirio, pa čak i podržavao uzurpaciju spoljne politike?

– Sada se ćuti, sada se tome daje vjetar u leđa. Sutra da dođe ministar iz reda srpskog naroda to će se nazivati separatizmom, rušenjem države. Biće zanimljivo to posmarati, jer je Turkovićeva otvorila jedan novi način funkcionisanja spoljne politike – kategoričan je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

Naime, Turkovićeva je, bez saglasnosti i konsultacija sa Savjetom ministara i Predsjedništvom BiH, pod oznakom hitno poslala instrukcije DKP mreži sa zahtjevom da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja, da pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima spoljnih poslova u zemlji prijema i “da su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli”.

Autor: RTRS