Projekat za izgradnju novog objekta vrtića u Prijedoru je završen i uskoro se očekuje i raspisivanje tendera za njegovu izgradnju.

U novi obekat će biti utrošeno oko tri miliona maraka i u njemu će moći da boravi oko 220 mališana. Upravo toliko smještajnog kapaciteta i nedostaje da bi se svi mališani koji kunkurišu za upis u Dječiji vrtić „Radost“ mogli i smjestiti u ovu predškolu ustanovu.

Na ovogodišnji  konkurs  za upis u Dječiji vrtić „Radost“ prijavljena su 354 mališana. Primljeno je njih 128, a bez mjesta  je ostalo 226. Isto  je bilo i na konkursima prethodnih godina.

Direktor Dječijeg vrtića „Radost“ Tatjana Brdar kaže da ovi brojevi bez sumnje pokazuju da je ptreban novi objekat vrtića.

-Taj  problem nije sada nastao, to je već dugi niz godina. Međutim, iz godine u godinu je sve veći broj prijavljene djece. Veoma smo zahvalni predsjednici RS Željki Cvijanović koja je ovaj problem prepoznala i imala sluha i pokrenula inicijativu za izgradnju novog vrtuća. Takođe, drago nam je da je Gradska uprava veoma rado podržala ovaj projekat. Prema informacijama koje imamo od našeg osnivača Gradske uprave očekujemo veoma brzo raspisivanje tendera za izgradnju novog vrtića- priča Brdar.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je o izgradnji vrtića razgovarano sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem i predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović od kojih se i očekuje dio novca za novi objekat.

Prema novom projektu koji je završen, za izgradnju novog objekta je potrebno oko tri miliona maraka. Javor kaže da će grad Grad Prijedor iz sredstava od emisije obveznica u izgradnju vrtića uložiti dva miliona maraka.

Podsjeća da je i prema prvom projektu koji je podrazumijevao i izgradnju saobraćajnice i opremanje vrtića  trebalo obezbijediti šest miliona maraka.

– Kada smo vidjeli koliko to iznosi tražili smo novi projekat koji se odnosi samo na izgradnju objekta. Dobili smo prije nekoliko dana završenu verziju tog projekta, ona iznosi nešto iznad tri miliona maraka. Imamo zemljište koje je na gradu, imamo sredstva koje će biti obezbijeđena putem obveznica i ostaje nam ovaj dogovor sa rukovodstvom, odnosno sa institucijama RS da nam pomognu da izgradimo taj vrtić – poručio je Javor.

On je najavio da će rebalansom budžeta biti planiran novac za subvenciju troškova smještaja mališana u privatne vrtiće.

On ističe da su najmlađi prioritet i da se ne smiju razdvajati ni u kom slučaju.

Izvor: Srpskainfo