U okviru projekta Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske “Turistička promocija prijedorske regije” predstavljamo Nacionalni park “Kozara”.

Istinsko prirodno blago, Nacionalni park “Kozara” 24 kilometra je udaljen od Prijedora. Nacionalnim parkom je proglašen 1967. godine. Park je otvoren tokom cijele godine, nudi različite vidove rekreacije u svim godišnjim dobima, pa je posjetiocima dostupno planinarenje, brdski biciklizam, paragliding, te ski-staze.

Memorijalni kompleks

Parkom dominira Memorijalni kompleks kojeg čine Spomenik revolucije, podignut 1972. godine u znak sjećanja na poginule borce Drugog svjetskog rata, autora Dušana DŽamonje. Pored spomenika je Memorijalni zid na kome su uklesana imena 9. 921 jugoslovenskih partizana, a obnovljena je i stalna muzejska postavka o NOB-u. Za sve one koji žele više saznati o istoriji ovog kraja na raspolaganju su kustosi Muzeja na Mrakovici.

Veliki broj sunčanih dana i pitomi planinski vrhovi

Umjereno-kontinentalna klima, veliki broj sunčanih dana i pitomi planinski vrhovi – vidikovci sa kojih se vide Prijedor, Gradiška, Kozarska Dubica i mnoga druga mjesta, daju ogromnu vrijednost ovoj planini. Na području Nacionalnog parka se nalazi veliki broj potoka i rijeka (Mlječanica, Moštanica, Kozaračka rijeka-Starenica), što Nacionalni park “Kozara” čini orohidrografskim čvorištem istoimene planine.

Flora i fauna

Bukva je najzastupljenije listopadno drveće. Jela kao autohtona vrsta smatra se kraljicom crnogoričnih šuma Kozare. Zabilježeno je preko 900 biljnih vrsta, a na prostoru Parka se može pronaći i 117 vrsta gljiva. U Nacionalnom parku “Kozara” možemo vidjeti srne, a pored njih u šumama obitavaju mnogobrojni sisari, ptice, insekti i gmizavci. Na Kozari ima i 11 vrsta slijepih miševa, koji pored gmizavaca poput sljepića, poskoka, livadskog guštera, smukulja i bjelouški spadaju u zaštićene vrste prema Crvenoj listi zaštićenih vrsta flore i faune Republike Srpske.

Info – centar

Na Mrakovici je na raspolaganju info-centar Nacionalnog parka “Kozara”, gdje posjetioci mogu dobiti sve potrebne informacije. Posjetioci, zahvaljujući izložbenom prostoru mogu da se upoznaju o prirodnim vrijednostima ovog područja putem eksponata, didaktičkih elemenata i dvodimenzionalnih prikaza.

Kozara poznata kao “Krajiška ljepotica”

Planina je omeđena Vrbasom, Savom i Unom, a gustim četinarskim i listopadnim šumama privlači mnoge posjetioce, zbog čega je poznata i kao svojevrsna vazdušna banja. Nijedan vrh Kozare ne prelazi 1.000 metara, zbog čega je idealna za rekreaciju, lagano planinarenje i šetnje.

Doživi adrenalin u “Avantura parku”

“Avantura park” je poligon na kome se mogu rekreirati i zabaviti posjetioci skoro svih uzrasta. Izazov u parku predstavlja 60 platformi i preko 50 elemenata različitih dužina, težina i visina. Prelazak preko visećih mostova, ljestvi i sajli, vožnja po sajli uz pomoć koturače samo su dio izazova, a “Avantura park” raspolaže i s pet težinskih nivoa. Prilikom posjete Nacionalnom parku “Kozara” obavezno posjetite “Avantura park” i doživite nezaboravno iskustvo.

Pješačke staze

Ukoliko na najbolji način želite upoznati sve prirodne ljepote kojima obiluje Nacionalni park “Kozara”, onda je pješačenje pravi izbor za vas. Mnoštvo pješačkih staza učiniće ovo iskustvo nezaboravnim doživljajem, a sve staze su obilježene, dok je za sve one koji žele upoznati šire područje obezbijeđena pratnja vodiča.

Željni adrenalina mogu na penjalište na Zečjem kamenu

Za ljubitelje penjanja i sve one željne avanture i pojačanog adrenalina uređena  je stijena za penjanje na Zečjem kamenu. Uz penjalište se nalaze i klupe gdje možete malo predahnuti i uživati u prekrasnom pogledu.

Skijalište

Za sve one koji vole zimu i zimske sportove na raspolaganju su tri ski-staze. Ski-staza Kozara 1 dužine 650 metara je pokrivena ski-liftom, “tanjir” kapaciteta 900 skijaša na sat. Staza je osvijetljena reflektorima i stoga je omogućeno i noćno skijanje. Druga ski-staza  Kozara 2 dužine je 850 metara, opremljena je ski liftom “sidro” čiji je kapacitet 1. 500 skijaša na sat. Ski-staza za djecu je dužine oko 200 metara i pokrivena je mini ski-liftom i ski-trakom. Na raspolaganju su i instruktori skijanja, a omogućeno je i iznajmljivanje opreme za skijanje.

Uređene biciklističke staze

U Nacionalnom parku “Kozara” uređene su i obilježene četiri MTV biciklističke staze. Pomenute staze će pružiti ne samo uživanje u vožnji na dva točka, nego i ogromno uživanje u prirodi i njenim nepreglednim ljepotama. Sve četiri staze su obilježene trajnom signalizacijom.

Posebno lovište “Kozara”

Posebnim lovištem “Kozara” upravlja Nacionalni park “Kozara”. Veliki broj raznih vrsta divljači nastanjen je stalno u Posebnom lovištu i to zec, divlja svinja, srna, lisica, jazavac, kuna, divlja mačka, puh i druge. Od pernate divljači najčešće su fazan, jarebica, golub, jastreb, soko i drugi.

Smještaj

Što se tiče smještaja na raspolaganju su motel “Bijele vode”, bungalovi Nacionalnog parka “Kozara”, Planinarski dom Kotlovača.

Zašto trebate odabrati Nacionalni park “Kozara”?

U svako godišnje doba Nacionalni park “Kozara” nudi nešto posebno. U proljeće zazelene i ožive gusti, šumski kompleksi, tokom vrelog ljeta guste šume pružaju debelu hladovinu i svjež vazduh, u jesen je priroda išarana prekrasnim duginim bojama, dok zimi očarava pogled na sniježne planinske vrhove.Na području Nacionalnog parka “Kozara” nalazi se 10 vrhova, od kojih je Gola planina sa 876 metara najviši, a Kozarački kamen sa 667 metara najniži vrh.

Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira na prostoru sjeverozapadne Bosne i Hercegovine. Ukoliko se odlučite za turističku posjetu ovom biseru Krajine, svakako nećete požaliti. Kozara mami svojom ljepotom ljude iz cijelog svijeta, a velika zainteresovanost za posjetu ovoj ljepotici vlada i među evropskim turistima.

Izvor: kozarski