Politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić ocijenio je da rezolucija njemačkog Bundestaga o BiH pokazuje jasnu namjeru Njemačke da se vraća agresivnoj paternalističkoj i kolonijalnoj politici prema Balkanu.

“Oni hoće da naprave novu NDH na teritoriji BiH i svako ko se tome suprotstavlja i njihovim lokalnim saveznicima, nekoj novoj Handžar diviziji, ovog puta političkoj, oni će da satanizuju, da kleveću na svaki mogući način”, rekao je Pavić Srni.

On je ukazao da se prije svega postavlja pitanje šta će Njemačka uopšte u BiH i šta oni imaju uopšte da traže tu, dodajući da je ovo novi kolonijalni pokušaj Njemačke da se bavi ovim prostorom.

“Njih niko nije pitao da se bave nama. Oni imaju dovoljno svojih problema sad i nemaju pravo da se bave nama, a pogotovo ne da izriču osude o našim političarima, koje su birali naši ljudi i koji sprovode politiku u skladu sa našim nacionalnim interesima a ne nemačkim nacionalnim interesima”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, ova rezolucija je čist bezobrazluk i jasna namjera Njemačke da se vraća svojoj agresivnoj politici prema Balkanu, vrlo paternalistikoj, kolonijalnoj s obzirom da ponovo šalje vojsku ovdje.

“Ovo je znak izuzetno loših i opasnih namera Nemačke ne samo u BiH nego u regionu, s obzirom da oni pretenduju i da drže lekcije našim političarima kako će oni da se postave prema BiH, koja je oduvek bila i srpska a nikad nije bila nemačka i nikad neće ni biti nemačka”, zaključio je Pavić.

Njemački Bundestag usvojio je juče rezoluciju o BiH u kojem se od njemačke Vlade traži da se u EU zalaže za sankcije protiv onih koji “potkopavaju teritorijalni integritet BiH” i da pozove rukovodstva Srbije i Hrvatske da se jasno distanciraju o separatističih snaga u BiH.

Bundestag je dao i zeleno svjetlo da Njemačka u BiH u okviru misije EUFOR-a “Altea” uputi do 50 vojnika.

Autor: SRNA/ATV