Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac izjavio je Srni povodom saznanja ATV-a o planovima za ukidanje Republike Srpske i smjenama njenih funkcionera, da strani faktor ne odustaje od svojih ciljeva da fašističkim metodama natjera jedan narod na ono što neće i ne želi.

Banjac je istakao da je više nego jasno da oni odavno ne poštuju Dejtonski sporazum i da se sa predstavnicima Zapada ništa više ne može dogovarati jer to što se dogovori neće se ostvariti.

“To je još jedan dokaz, prema mom mišljenju, da ne trebamo žaliti za organizacijom koja sebe naziva EU. Jer EU baštini sve ono što nisu evropske vrijednosti. A za zapadne sile kršenje prava i demokratskog odlučivanja je postalo osnovno pravilo”, naveo je Banjac.

On je dodao da kolonijalističko ponašanje, ustvari, nije nikada ni prestalo, nego je dobilo samo novi oblik.

“Po meni je kolonijalizam viši oblik fašizma”, rekao je lider NPS-a.

Portal ATV-a, pozivajući se na svoja saznanja, objavio je da je pojačano britansko prisustvo u BiH već rezultiralo planovima o ukidanju Republike Srpske i smjenama njenih funkcionera.

Isti izvor naveo je da je plan plod sastanka britanskih i američkih operativaca koji su skrojili strategiju u nekoliko tačaka, te da je sastanak održan u Kampu Butmir – Sarajevo, gdje se nalazi komandni i obavještajni centar združenih snaga “Task fors”, kojeg čine Amerikanci i Britanci.

Plan za ukidanje Republike Srpske uključuje primjenu bonskih ovlašćenja, kojim se planiraju smjene izabranih predstavnika u Republici Srpskoj, da se ukine izvršna i zakonodavna vlast, čime bi se praktično razvlastili organi upravljanja u Republici Srpskoj, prenio je ATV.

Autor: SRNA/ATV