British Prime Minister Boris Johnson speaks to media next to 10 Downing Street in London, Thursday, July 7, 2022. Prime Minister Boris Johnson has agreed to resign, his office said Thursday, ending an unprecedented political crisis over his future that has paralyzed Britain's government. An official in Johnson's Downing Street office confirmed the prime minister would announce his resignation later. The official spoke on condition of anonymity because the announcement had not yet been made. (AP Photo/Alberto Pezzali)

Velika Britanija se tokom sedmogodišnjeg mandata premijera Borisa Džonsona suočila sa grotesknim nedostatkom karaktera, arogancijom, ambicijom bez ikakvih principa, bezobzirnosti, klovnovskim šarmom i moralnim vakumom, piše britanski list “Gardijan”.

Isti izvor navodi da se Džonson od dolaska na vlast 2015. godine ponašao kao “zlobna, demonska snaga koja dominira britanskom politikom”.

“Uzrok je niza izdaja i direktnih laži koje sežu od pogrešnih tvrdnji tokom kampanje za Bregzit 2016. godine, bezobzirnog narušavanja mandata premijera Tereze Mej, veoma lošeg sporazuma o izlasku iz EU do implozije njegove administracije priošle sedmice”, ističe “Gardijan”.

List navodi da se Džonson isprazno hvalio svojim nepostojećim dostignućima i da svoju Konzervativnu stranku ostavlja u bankrotu, a zemlju u ekonomskoj ruini i oštećenog ugleda na međunarodnoj sceni.

Britanski dnevnik piše da su Britaniji u narednim mjeseci neophodne ozbiljne odluke od lidera koji će imati većinu u svojoj stranci i parlamentu.

“To bi bio premijer sa karakterom, a ne Džonson koji razmatra reagovanje na moguće ponovno prisustvo kovida 19, oblikuje dalje odgovore na račun krize životnog standarda te izaziva trgovinski sukob sa EU kršenjem međunarodnog prava u vezi sa Sjevernom Irskom”, piše britanski list.

Džonson je pristao da podnese ostavku i ne može donositi nikakve ozbiljne odluke kao premijer u tehničkom mandatu.

Autor: SRNA/ATV