МОСTАР, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Православно гробље у мостарском насељу Виховићи, које се налази у западном дијелу града, ноћас је оскрнављено тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке Србима и усташки симболи.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević posjetili su danas naselje Vihovići, gdje su na pravoslavnom groblju ispisane jezive poruke i prijetnje Srbima, te osudili ove anticivilizacijske poruke.

Zahvaljujući mještanima gnusni natpisi su već bili uklonjeni.

– Zajednički smo osudili ovakve anticivilizacijske postupke. Budući da se slični ispadi pojavljuju u posljednje vrijeme nemoguće je ne posumnjati da su u funkciji `neke politike` koja želi fokus prebaciti sa svega dobrog što se u Mostaru događa. Važno je da svi pošaljemo poruku da neće uspjeti unošenje nemira – poručio je Kordić.

On kaže da je razgovarao sa mještanima srpske nacionalnosti.

– Izrazili smo opšte iznenađenje ovim incidentom budući da žive mirnim suživotom. Ovaj događaj nije ih uplašio, a u ime Gradske uprave izrazio sam podršku za sve njihove potrebe – dodao je Kordić.

Srbi iz Vihovića kažu da su jako uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbjedni u svojim kućama i u svom gradu.

– Ovo je jezivo. Prvo oskrnaviti groblje, a potom ostaviti ovakve poruke. Jasno je da ovo nisu poruke mrtvim Srbima, iako ni njima ne daju mira, već nama koji živimo ovdje. Jasno piše da treba pobiti Srbe. Pozivamo policiju i gradske vlasti da nam kažu da li smo bezbjedni u Mostaru? – naveli su uznemireni mještani, koji zbog bezbjednosti nisu željeli da izlaze sa imenima u javnost.

Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići, koje se nalazi u zapadnom dijelu grada, noćas je oskrnavljeno tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke Srbima i ustaški simboli.

Jedna od ispisanih poruka, uz koju je nacrtano slovo “U”, glasi: “Srpska porodica od 13 članova masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 pogiba, posljednjeg preživjelog probodem vilama!”.

Druga poruka glasi: “Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina!”. Pored ove poruke stoji potpis Hrvatska Republika Herceg Bosna.

Na ulaznoj kapiji groblja ispisano je “Maksovi mesari”, kojima je u Drugom svjetskom ratu komandovao Vjekoslav Maks Luburić, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni stravični zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima.

Autor: SRNA/ATV