Profesor ustavnog prava Siniša Karan istakao je da politički ataci Njemačke, potpomognuti “vojnim snagama” Amerikanaca i Britanaca, nisu ništa drugo nego direktan udar na najbolniju tačku naroda na prostorima bivše Јugoslavije od kada postoje, a to je udar na rješavanje nacionalnog pitanja.

U autorskom tekstu za Srnu Karan je naglasio da su Dejtonski mirovni sporazum i posebno Ustav uspjeli kako-tako zaustaviti tragični sukob, koji je u osnovi bio nacionalni sukob u formi građanskog rata.

Autorski tekst profesora Siniše Karana Srna prenosi u cijelosti:

Dejtonski Ustav je na svojevrstan i specifičan način riješio nacionalno pitanje, time prekinuo rat na način da je svaki od tri sada konstitutivna naroda konstituisao na svojoj teritoriji svoju državnu organizaciju u punom unutrašnjem suverenitetu i “dobrovoljno“ se odrekao dijela vanjskog suvereniteta u korist saveznog nivoa.

Funkcija velikog broja federacija u svijetu, a posebno više nacionalnih jezički različitih, više religijskih sa različitim istorijskim nasljeđem /Švajcarska, Kanada, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo/ se pokazala ne samo kao oblik državnog uređenja, već i specifičan način i rekli bismo i jedini način rješavanja nacionalnog pitanja.

Ovom prilikom moramo podsjetiti i Amerikance da je i njihova prva u svijetu nastala federacija upravo bila jedno od pragmatičnih rješenja za njihovo društvo, za njihovu državu da opstane i da se i danas razvija u federalnom duhu, a istovremeno podsjećamo i Britance da je uvođenje federalnog uređenja kod njih bio jedini način za rješavanje problema Irske.

Podsjećamo i Nijemce da su druga država u Evropi krajem 19. vijeka poslije Švajcarske, koji su uveli federalni oblik uređenja kao jedino rješenje političkog karaktera da zadrže subjektivitet do tada samostalnih državica na tom području. Samo tako federalnim odnosima specifičnim za to vrijeme uspjeli su da formiraju federalnu državu u skladu sa svojim društvenim okolnostima.

Dakle, svaka od ovih federacija je u vrijeme svog nastanka imala svoje različite društvene okolnosti nastanka i na različite načine u praksi realizuju principe svojih federalno uređenih država.

Tako je uradila i dejtonska, novonastala državna zajednica, federalnog, sui generis uređenja BiH.

Svaka federacija na svijetu, pa i BiH je sui generis federacija i zato nemojte da nam izvozite demokratiju, predlažete najbolji oblik državnog uređenja, ne pričajte nam o ljudskim pravima i slobodama, o vladavini prava, ne kršite naš Ustav i još jednom ponavljamo – ne narušavajte rješenje najbolnijeg pitanja na ovim prostorima, a to je nacionalno pitanje.

Tri konstitutivna naroda u BiH su pronašla egistencijalni oblik specifično uređenih federalnih odnosa na bazi različitosti etničkog, jezičkog, kulturnog, ekonomskog, socijalnog i svakog drugog pogleda sa kojim su ušli u formiranje novonastale savezne federalne državne zajednice i ono kao takvo funkcioniše.

U svakom drugom obliku državnog uređenja koje vi pokušavate da nametnete, ne rušite vi, kako ste zamislili, Republiku Srpsku, vi rušite BiH, a to moraju da znaju, prije svega, oni koji vas iz neznanja ili samo mržnje prema Republici Srpskoj podržavaju ili kako je vaš predsjednik Linkoln još nekada davno rekao i za vašu sopstvenu državu “…da ne može biti pola ropska, a pola spobodarska…”, ili da vam prevedemo: što ne želite sebi, to ne činite ni drugima.

I na kraju, sem potvrde vaših nedobronamjernih /lažnom demokratijom prekrivenih/ postupaka kojima svjedočimo već duže vrijeme, budite sigurni da kada je riječ o Republici Srpskoj, njene institucije i njen slobodarski narod neće dati ni djelić Republike Srpske da zadovolje vaše sulude neprovodive ideje.

Demokratija se ne izvozi, državna uređenja se ne kopiraju, ona se stvaraju na realnoj društvenoj podlozi na isti način na kojem su nastale i danas funkcionišu i vaše države.

Vaša demokratija je uništila SFRЈ, neće i Republiku Srpsku.

Samo tri konstitutivna naroda mogu i trebaju, kao odraz ukupnih realnih posebnosti koje nose sa sobom, reći i ostvariti društveni i državni okvir mogućeg života /suživota/.

Autor: SRNA/RTRS