Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je da su fotografije srpskih žrtava, koje su bile postavljene na putu Bratunac-Potočari, bile putokaz prema groblju i poruka međunarodnoj zajednici, koja zaobilazi ovaj grad, da mogu da vide da su ovdje ubijene i po tri generacije Srba.

Stevandić je naglasio da u BiH treba prestati sa diskriminacijom srpskih žrtava i dodao da sve žrtve proteklog rata moraju biti ravnopravne jer je to put za pomirenje i zajedničku budućnost.

-Ubijeni su i unuci i majke i djeca, što se u svjetskoj javnosti, pogotovo u BiH stalno ponižava, jer se srpske žrtve smatraju manje vrijednim- rekao je Stevandić Srni, nakon što su ministri, poslanici i predstavnici lokalnog odbora ove stranke i porodica žrtava položili cvijeće u Spomen-sobi i na groblju u Bratuncu, na kojem su sahranjene srpske žrtve u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH.

On je naglasio da, iskazujući pijetet prema bošnjačkim, hrvatskim i svim drugim drugim žrtvama, želi da poruči da su srpske žrtve ravnopravne i da bez toga nema pomirenja u BiH.

-Oni koji žele da trasiraju put u bolju budućnost moraju da uvažavaju sve žrtve, jer je činjenica da međunarodna zajednica stalno zaobilazi srpske žrtve- naveo je on.

Stevandić kaže da današnjem događaju nije dat stranački pečat, nije bilo stranačkih obilježja, a ovo nije bio ni kontra skup.

-Nismo željeli da pravimo nešto masovno kako neko to ne bi tretirao kao provokaciju, već kao izražavanje poštovanja prema srpskim žrtvama, koje ne mogu biti diskriminisane. Zbog toga smo na engleskom i srpskom jeziku i ćirilici predstavili banere na kojima je poruka da su sve žrtve ravnopravne- rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način žele da daju do znanja svima da se bore za ravnopravnost srpskih žrtava kao što se, kako je naglasio, bore, za ravnopravnost srpskog naroda i Republike Srpske.

Članovi porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske i civilnih žrtava rata su uz regionalni put Bratunac-Potočari postavili fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih u proteklom ratu, s ciljem da se međunarodnim zvaničnicima ukaže da su na tom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao.

Izvor: Srpskainfo