Бањалука - УКЦ - Ђајић, Вујиновић

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske predstavio je danas najbolji, najmoderniji i najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu koji u ovom trenutku postoji u svijetu “Signa premijer MR”.

Generalni direktor UKC Vlado Đajić istakao je da ovaj uređaj ne posjeduje nijedna država u regionu, navodeći da je to veliki uspjeh i pobjeda za zdravstveni sistem Srpske, UKC i Banjaluku.

– Ponosan sam na sve ovo što danas predstavljamo, a naše stanovništvo bi trebalo biti prezadovoljno – rekao je Đajić.

On je istakao da UKC konstantno ulaže u razvoj, nove objekte, nabavku moderne medicinske opreme i u znanje zaposlenih iz oblasti radiologije.

Načelnik Zavoda za kliničku radiologiju UKC Saša Vujinović rekao je da nabavljeni uređaj ima malo koja zdravstvena ustanova u Evropi i svijetu.

On je rekao da ovaj aparat omogućava brzinu snimanja i kvalitet slike bez presedana, što je bilo nezamislivo prije nekoliko godina.

– Uređaj posjeduje 146 kanala ili najviše u istoriji magnetne rezonance, što omogućava da pregledi budu dosta kraći i kvalitetniji – rekao je Vujinović.

On je dodao da je uređaj komforniji i prijatniji za pacijente i da košta oko 2,6 miliona evra.

Novi uređaj “Signa premijer MR” je jačine 3T i predstavlja vrhunac moderne MR tehnologije. U njega je inkorporisana vještačka inteligencija koja u znatnoj mjeri povećava kvalitet dobijenih snimaka i skraćuje potrebno vrijeme za obavljanje pregleda bez ustupaka u kvalitetu dobijenih snimaka.

Brzina snimanja je omogućena zahvaljujući upotrebi tri akceleratorne tehnike, a uređaj je instaliran u inovativni prostor, koji zahvaljujući audiovizuelnom sistemu u velikoj mjeri smanjuje stres pacijenta i čini pregled mnogo komfornijim.

Autor: SRNA/RTRS