Služenjem liturgije, osvećenjem slavskog kolača te svečanim ručkom, obilježena je krsna slava sela i crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Velikom Palančištu.

Nakon liturgije, oko hrama je prošla svečana praznična litija u kojoj su učestvovali vjernici, ne samo iz ove, već i susjednih parohija.

Služen je parastos i položeni vijenci za borce Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i za 500 mještana Malog i Velikog Palančišta, koje su ustaše pobile prije 80 godina.

“Ovaj spomen-hram izgrađen je prije četiri godine. Posvećen je svim civilnim žrtvama koje su ovdje postradale 1942. godine, kada se dogodio veliki zločin. Da bismo sačuvali uspomenu i sjećanje na taj zločin, izgradili smo crkvu Svetih apostola Petra i Pavla”, rekao je paroh palančiški, protonamjesnik Vladislav Vučanović.

Ranko Kolar, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, rekao je da se, zbog velikih stradanja u Drugom svjetskom ratu, ovaj kraj tek 70-ih godina prošlog vijeka oporavio po broju stanovnika.

“Međutim, sada je ovo selo ponovo oskudno mještanima, ovog puta zbog migracija i odlaska ljudi. Svakako da ne smijemo zaboraviti našu istoriju i borbu za slobodu i Republiku Srpsku”, rekao je Kolar.

Obilježavanje Petrovdana, prilika je da se očuvaju tradicija i običaji, ali i da se prave vrijednosti prenesu na mlađe generacije, smatra Ranko Vujičić, kum hrama.

“Ovo je jedinstvena prilika da se okupimo, pošto većina mještana više ne živi u rodnom selu. Tradicionalno smo se i ranije družili, sa željom da sačuvamo običaje i takođe našu djecu duhovno uzdignemo”, rekao je Vujičić.

Povodom krsne slave sela, proteklog vikenda održan je Petrovdanski šahovski turnir u Velikom Palančištu, koji bi, prema očekivanjima mještana, trebalo da postane tradicionalan.

Izvor: kozarski