Predsjednik Skupštine grada Prijedor Mirsad Duratović posjetio je danas u naselju Ališići poljoprivredne proizvođače koji su pretrpjeli značajnu štetu u posljednjem nevremenu koje je pogodilo ovo područje.

Nevrijeme praćeno gradom pogodilo je ovo naselje i uništilo velike površine pod poljoprivrednim kulturama a najviše štete su pretrpjeli proizvođači lubenice i dinje. Ovo naselje je poznato po većem broju proizvođača povrća na otvorenom prostoru koji svoje proizvode prodaju na štandovima uz magistralni put Prijedor-Sanski Most. Nakon ovog nevremena određeni broj proizvođača je doveden na rub egzistencije i opstanka u daljoj proizvodnji ovih kultura.

“Gradska uprava Prijedor je preko Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj već izvršila procjenu štete i zaprimila određeni broj zahtjeva za nadoknadu štete. Nadoknada će biti izvršena u skladu sa važećim Pravilnicima međutim to su minimalna sredstva koja neće ni izbliza pomoći ovim ljudima da ponovo pokrenu proizvodnju. S tim u vezi sagledaćemo sve mogućnosti da se i na drugi način, odnosno da se dodatno iz budžeta Grada jednim vidom jednokratnih pomoći pokuša pomoći ovim ljudima da nastave da se bave ovim poslom koji je za njih u suštini i izvor porodične egzistencije”- izjavio je Duratović

Jedna od oštećenih u nevremenu je i Jasmina Ališić koja je predsjednika Duratovića upoznala sa obimom štete i posljedicama na dalju proizvodnju lubenice.

” Kod nas je stradalo oko 7 dunuma lubenice i dinje i jako malo od onoga što je ostalo možemo iskoristiti, a najveću štetu su pretrpjele komšije kojima je je uništeno 13 odnosno 17 dunuma lubenice i dinje. Imamo dugovanja prema poljoprivrednim apotekama za sjemena i zaštitna sredstva koja sada ne znamo kako ćemo platiti a o novoj sjetvi ne smijemo ni razmišljati.” – izjavila je Ališićeva.

Izvor: prijedorgrad