Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac ocijenio je da specijalni predstavnik EU u BiH Јohan Satler nije dobrodošao u Republiku Srpsku nakon izjave da je “pomirenje uvredljivo za žrtve”.

Banjac je rekao da njegova izjava znači da Srbi nikada ne treba da se pomire sa Hrvatima zbog Nezavisne Države Hrvatske i da ne treba nikada da oproste Nijemcima i Njemačkoj.

On je rekao da bi ta Satlerova izjava značila i da njima ne treba da oproste ni Francuska ni Rusija, kao što to ne treba da čini nijedna zemlja gdje je sprovođena fašistička ideologija.

– Ukoliko to Satler zastupa u okviru Srebrenice, onda to treba da zastupa na primjeru Drugog svjetskog rata – rekao je Banjac Srni.

On je istakao da ne može da vjeruje da Njemačka i njen diplomata Kristijan Šmit nisu reagovali jer je to, kao tvrdi, uvreda i za tu zemlju.

Prema njegovim riječima, ukoliko zbog žrtava ne može doći do pomirenja, onda zbog Drugug svjetskog rata ne može doći do pomirenja sa Njemačkom, Austrijom i Italijom, koje su kao fašističke države u tom ratu izazvale veliko stradanje Јevreja, Srba, Rusa i drugih naroda jer su nemilosrdno ubijani žene i djeca.

Banjac smatra da Satler više nije dobrodošao u Srpsku zbog pomenute izjave o Srebrenici, ali i zbog opravdavanja izjave novinara BHRT-a Elvira Bucala, koji je, nazvavši ćirilicu “hijeroglifima”, vrijeđao srpsko pismo.

– Srpska nema šta da traži u BiH – istakao je on.

Komentarišući blagu reakciju Delegacije EU u BiH na izjavu novinara BHRT-a Elvira Bucala, koji je ćirilicu nazvao “hijeroglifima” Banjac smatra da to pokazuje da ne treba ići u EU već se “treba truditi da nikada tamo ne idemo”.

– Svi znamo šta se desilo srpskom narodu tokom Drugug svjetskog rata i nije mi jasna ta demokratska Evropa, koja se poziva na ljudska prava, podržava čovjeka koji ismijava jedno pismo – naveo je Banjac i naglasio da izjava novinara BHRT-a nije sarkazam već je riječ o velikoj uvredi i pokušaj Delegacije EU da to opravda je katastrofalan.

Autor: SRNA/RTRS