Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i direktor Zavoda za statistiku Srpske Darko Milunović potpisali su danas aneks Sporazuma o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga u svrhu obrade statističkih podataka iz oblasti demografske statistike.

Ove institucije su prije tri godine, uz podršku Vlade Srpske, zaključile sporazum kojim je omogućeno matičnim službama da statističke podatke o rođenim, zaključenim brakovima i umrlim licima dostavljaju Republičkom zavodu za statistiku elektronskim putem, saopšteno je iz resornog ministarstva.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

Statističko izvještavanje, prije potpisivanja Sporazuma iz 2019. godine bilo je organizovano tako da su statističke obrasce ručno popunjavali zaposleni u matičnim službama i jednom mjesečno u papirnoj formi, te dostavljali nadležnoj organizacionoj jedinici Republičkog zavoda za statistiku.

– Ovakvim vidom saradnje dviju institucija poboljšana je efikasnost i kvalitet rada u pomenutoj oblasti jer je postupak popunjavanja statističkih obrazaca unaprijeđen tako što su matične službe povezane sa nadležnim organizacionim jedinicama Republičkog zavoda za statistiku – navodi se u saopštenju.

To praktično znači da je zaposlenima u matičnim službama omogućeno da statističke obrasce popunjavaju i dostavljaju elektronskim putem i time izbace papirnu verziju obrazaca u potpunosti.

Istovremeno, povećan je stepen tačnosti podataka i smanjen rizik grešaka koje su nastajale prilikom ručnog unosa podataka u obrasce.

U saopštenju se naglašava da se potpisivanjem aneksa ovog sporazuma saradnja resornog resornog ministarstva i Republičkog zavoda za statistiku uspješno nastavlja.

Izvor: Srpskainfo